Asml Dak 3

Brainport Industries Services: gases

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Dick Huysmans en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.

Analyseren en problemen oplossen waar je niet snel uitkomt: dat maakt dit werk uitdagend

Dick Huysmans
asset engineer gases
Technische Ruimte 3

Dertien jaar geleden kwam Dick via het tegenwoordige Equans terecht op de ASML-campus in Veldhoven voor een project van zes weken. En daar werkt hij nu nog steeds. Als asset engineer gases beheert hij een breed pakket aan installaties voor de gassen die de chipmachinefabrikant nodig heeft tijdens productie. Van inerte gassen tot explosieve en giftige gassen: Dick is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud binnen de complete levenscycli van ‘zijn’ installaties. Hij denkt daarnaast mee over het w-technisch ontwerp en de beveiliging van gasinstallaties bij nieuwe projecten. Ook stelt hij preventieve onderhoudsplannen op die ervoor zorgen dat zowel de kostenefficiëntie als uptime zo hoog mogelijk zijn. En dat is slechts een greep uit zijn dagelijkse bezigheden.

Bewaken van de veiligheid

“Gasinstallaties zijn complex. Niet zozeer de installatie zelf. Die bezit in de basis relatief gezien weinig onderdelen. De beveiliging en meet- en regeltechniek die erbij komt kijken – zeker bij gevaarlijke gassen waar meer bewegende componenten mee gemoeid zijn – maakt het beheer ingewikkeld. Die veiligheid is zo cruciaal dat de regelgeving en de middelen die je ervoor nodig hebt, steeds uitgebreider worden. En omdat ASML groeit, groeit de schaal van mijn werkgebied mee”, vertelt Dick over zijn werkzaamheden.

Nauwkeurigheid in meet- en regeltechniek

Dick begon in de Instrumentatietechniek en kwam vervolgens terecht in industriële omgevingen waar hij installaties inregelde en in bedrijf nam. De volgende stap? Maintenance engineering met focus op meet- en regeltechniek, wat hem via een competence center op zijn huidige werkplek deed belanden. Die meet- en regeltechnische achtergrond is het raakvlak met asset engineering voor gas. Dick: “Juist de installaties voor de gevaarlijke gassen vergen enorme nauwkeurigheid qua regeltechniek en onderhoudswerkzaamheden. Zeker de waterstofinstallaties en lasergasinstallaties luisteren nauw vanwege het toxicologische gevaar en het explosiegevaar. Alles moet perfect afgesteld zijn en ook het onderhoud moet daarop aansluiten.”

Van risicoanalyses tot lekdichtheidstesten

Vijfentwintig gasinstallaties vallen onder Dick’s hoede, waarvan hij bij grofweg de helft met gevaarlijke gassen werkt. Inerte gassen als helium, stikstof en argon zijn relatief veilig. Daar tegenover staan giftige of explosieve gassen zoals respectievelijk fluorhoudende gasmengsels en waterstof. Dick: “Om het dagelijks gebruik daarvan in goede banen te leiden, daar komt veel werk bij kijken. Risico’s in kaart brengen, onderhoudsplannen schrijven, nieuwe installaties in bedrijf stellen, optimaliseren van bestaande installaties en verbeteren van beveiligingsmaatregelen. Ik controleer de instrumentatie, doe lekdichtheidstesten en loop regelmatig alle installaties op de vloer door. Dat vind ik belangrijk: veel op de werkvloer zijn om te zien hoe een installatie functioneert en of alles nog steeds in lijn is met mijn plannen en de tekeningen en de verwachtingen van de klant. Daarom neem ik nieuwe medewerkers en collega’s ook zo veel mogelijk mee de vloer op.”

 

Het analyseren vind ik leuk: problemen oplossen waar je niet in een paar tellen uitkomt.

Dick Huysmans
asset engineer gases

Problemen oplossen: dat is de uitdaging

Waarvoor Dick elke ochtend zijn bed uitkomt? “De meeste storingen houden verband met meet- en regeltechniek. En dat kan te maken hebben met allerlei factoren. Misschien is het bereik binnen een meetinstrument verkeerd geconfigureerd of er is iets aangepast aan de machine van ASML zelf. Wellicht is er iets veranderd in de omgeving waar een machine of clean room zich bevindt. Wanneer het storingsteam er niet uitkomt, mag ik me erover buigen. En dat analyseren vind ik leuk: problemen oplossen waar je niet in een paar tellen uitkomt. Heb je de oplossing en doe je een voorstel tot optimalisering? Dan moet je dat goed kunnen onderbouwen richting de klant. Dat maakt dit beroep zo uitdagend.”

Detail Buiskoppeling 2