Diervoederproducent Trouw Nutrition Sloten zet grote stap voorwaarts 

Trouw Nutrition V3 1440X720 (1)

Net nieuw en al wereldberoemd

Bekijk onze nieuwe reclamecampagne

Bekijk het hier!

Equans heeft bij diervoederproducent Trouw Nutrition Sloten met succes de fabrieksautomatisering op de productielocatie Deventer vernieuwd. Equans Smart Factory-applicatie stuurt nu het volledige proces aan, van mengorder tot verpakking. Het project was daarnaast een organisatorische uitdaging, aangezien Trouw gelijktijdig het ERP-systeem vernieuwde.

Trouw Nutrition Sloten is een dochter van Nutreco, een toonaangevende multinational in veevoer, visvoer en vleesverwerking. Vanuit regionaal opererende locaties levert Trouw melkpoeder voor jonge dieren zoals kalveren, lammeren en geitjes. Op een gegeven moment stond Trouw voor de opgave om de verouderde fabrieksautomatisering op de locatie Deventer aan te pakken, zo vertelt Marcel Klein Overmeen, hoofd technische dienst bij Trouw Nutrition Sloten.

Lees meer over de Smart Factory oplossing
  • Deventer
  • 2020
  • Trouw Nutrition
Trouw Nutrition V3 540X650

Meedenken

Trouw nodigde diverse partijen uit, waaronder Equans. De Industrial Automation-unit van Equans bracht kennis mee van eerdere Nutreco-projecten: in Canada had Equans net twee fabrieken geautomatiseerd, resulterend in een aanbeveling van Nutreco’s centrale IT-organisatie. “Uit de leveranciersgesprekken bleek dat Equans het beste ons proces begreep en kon meegaan in onze gedachtegang. Bovendien kon Equans overweg met onze bestaande doseerlijn, die we intact wilden laten. De communicatie met de PLC’s van deze lijn konden zij het beste integreren. Kortom, ook los van de aanbeveling van Nutreco was Equans veruit de beste keus.”

Win-win situatie
De Smart Factory-applicatie van Equans bestuurt nu het hele proces van mengorder tot verpakking en alle transport daartussen. Equans bouwde daarnaast een softwaremodule voor de bijstortvoorbereiding van bijvoorbeeld extra vitaminen. Klein Overmeen: “Daarbij creëerden we een win-win-situatie. Equans kreeg van ons de tijd om de module te bouwen, maar zij kunnen die nu ook aan andere klanten aanbieden. Zo konden wij de module tegen beperkte kosten aanschaffen.”

Flexibele projectbenadering
Het implementatietraject vroeg om een flexibele projectbenadering, vertelt Klein Overmeen: “Gelijktijdig ging ons ERP-systeem om en hebben we het transport aangepast. Bovendien moesten we de Equans-oplossing integreren in de IT-infrastructuur van Nutreco. Daarom hebben we het project in drie fasen geknipt. Daar heeft Equans goed op geanticipeerd, want we hebben het ze niet altijd even makkelijk gemaakt.”

Oplossing

Complete herautomatisering van een productielocatie voor melkpoeder voor jonge dieren. Flexibele projectbenadering vanwege twee gelijktijdig lopende projecten. Extra track & trace-mogelijkheden voor de snelle tracering van orders met mogelijke verontreiniging.

Einde aan handmatige acties
De Smart Factory-applicatie heeft een eind gemaakt aan veel handmatige procesbewaking, stelt Klein Overmeen. “We beschikken nu over verontreinigingscontrole met track & trace over de gehele lijn. Als een verontreinigde bulkgrondstof in tien mengorders is verwerkt, zie je meteen in welke tien en ook in welke vervolgorders. Je hoeft niet alle orders te doorzoeken, met één zoekknop heb je resultaat. Ook de boekingen in het ERP-systeem van verbruiken en opbrengsten zijn geautomatiseerd. Daarmee is veel workload voor de operator weggevallen. Bovendien is de visualisatie heel mooi, waardoor het systeem makkelijk te bedienen is.”

omschrijving van de header afbeelding

Klaar voor wijzigingen

Trouw heeft de eerste wijziging aan de applicatie alweer achter de rug, vertelt Klein Overmeen. “De afvoer vanaf de menger naar de silo’s is vervangen, dat vroeg om een wijziging in de Equans-applicatie. Het bleek een soepele overgang, want het was makkelijk te configureren en in één keer goed.” In 2021 introduceert Trouw compleet nieuwe verpakkingslijnen, plus nieuwe silo’s en transportmachines. “Dat wordt een wijziging met grote impact op de Equans-applicatie, wel een factor tien groter, maar ik verwacht dat ook die soepel in het systeem kan worden verwerkt.”

Meer weten?

Neem contact op met Rikkert om meer te weten te komen over dit project.

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering