Friese kaaskampioen wil elk jaar beter

Friesland Campina 1440X720

FrieslandCampina, de grootste kaasfabriek van Europa, verdubbelde vorig jaar de productiecapaciteit tot een miljard kilo op jaarbasis. Tegelijkertijd daalde het energieverbruik met dertig procent.

Deze vernieuwing past in het plan van FrieslandCampina om niet alleen de grootste, maar ook de beste kaasmaker van Europa te worden. Met deze uitbreiding is FrieslandCampina klaar voor de toekomst. Na 2015 gaan veehouders veel meer melk aanleveren als gevolg van veranderende Europese regelgeving. De verplichte melkquota voor melkveehouders worden dan afgeschaft.

  • Workum
  • 2013
  • FrieslandCampina

EQUANS is creatief en innovatief en er was direct een klik. Zij heeft een goed doordacht buizensysteem ontwikkeld die de lucht gelijkmatig over de kaas blaast. De goede voorbereiding bij EQUANS en haar kennis van luchtstromen overtuigden ons.

Age Hiemstra
Maintenance Manager bij FrieslandCampina
Friesland Campina 540X650

160 ton per uur

Nu al is de kaasmakerij in Workum de grootste van Europa. Per uur wordt er 160 ton melk verwerkt, dat is jaarlijks een miljard kilo. Dit levert een jaarlijkse productie van 120.000 ton kaas en hoogwaardige weipoeder voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast is de Friese fabriek een van de groenste kaasmakerijen. Hoewel er meer kaas wordt geproduceerd dan ooit, is het energieverbruik aanzienlijk gedaald. "We besparen dertig procent op ons energieverbruik", vertelt Age Hiemstra Maintenance Manager bij FrieslandCampina. "Dat kan oplopen tot een besparing van een half miljoen euro."

Waardevolle zuivelonderneming
De uitbreiding en modernisering van de kaasfabriek past bij de ambitie van FrieslandCampina. Zij wil in 2020 de meest waardevolle zuivelonderneming zijn voor de samenleving. Alle belanghebbenden, zoals ledenmelkveehouders, medewerkers, afnemers en consumenten, moeten FrieslandCampina waarderen als de meest succesvolle en professionele zuivelonderneming.

Proefopstelling

De combinatie van uitbreiding, efficiëntieverbetering en duurzaamheid was een uitdaging. Dit gaat niet in één keer, in ruim vier jaar tijd heeft EQUANS meerdere projecten gerealiseerd. De installatie voor de koeling, die essentieel is voor het rijpingsproces en voor de opslag van kaas, moest worden vernieuwd. Ook moesten de koude- en luchtbehandelings-systemen worden vernieuwd, door het verbod op het koudemiddel R22.

Deze vernieuwingen waren van groot belang voor de productkwaliteit. De luchtstroom in het kaaspakhuis is cruciaal voor de smaak en kwaliteit van de natuurgerijpte kaas. "Ik zocht een deskundige partij voor het saneren van het koudemiddel R22 en het installeren van een nieuw luchtbehandelingssysteem", vertelt Hiemstra. "Waar mogelijk wilden we R22 vervangen door een natuurlijk koudemiddel. De nieuwe ijswaterinstallatie draait op het natuurlijke koudemiddel ammoniak. Ammoniak is echter niet altijd geschikt als koudemiddel vanwege de brandveiligheid en voedselveiligheid. Samen met EQUANS hebben we een synthetisch koudemiddel gevonden met goede energetische eigenschappen en een lage bijdrage aan het broeikaseffect."

Goede voorbereiding

"EQUANS is creatief en innovatief en er was direct een klik. Zij heeft een goed doordacht buizensysteem ontwikkeld die de lucht gelijkmatig over de kaas blaast. De goede voorbereiding bij EQUANS en haar kennis van luchtstromen overtuigden ons."

"Elk jaar moeten wij het een stapje beter doen", besluit Hiemstra. "Wij verwachten van onze leveranciers dat ze daarin meegaan. EQUANS ziet daarin ook kansen voor de toekomst, bijvoorbeeld door de mogelijkheden te onderzoeken voor voorspellend onderhoud. We voorkomen daarmee dat we in problemen komen. Als we twee uurtjes stilstaan, zitten we met 320 ton melk. Dat kan echt niet. Daarom vertrouwen wij op EQUANS. Die staat voor een goede installatie en die is wat wij nodig hebben."

Friesland Campina 540X430

Meer weten?

Leg contact met een specialist!

Erik Geensen

Marktdirecteur Food, Beverage & Agro