Zonne-energie voor de campus van de toekomst

  • Eindhoven - Brainport Industries Campus
  • 5.432 zonnepanelen
Medewerker Loopt Over Zonnepark

De fabriek van de toekomst: als koploper in de maakindustrie is Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven dé plek waar hightech toeleveranciers samen innoveren. Optimale duurzaamheid en gegarandeerde uptime voor de huurders op de campus? Equans regelt het voor BIC.

 

Ontdek zelf alle duurzame faciliteiten en energieopwekkers op de campus met de duurzame BIC-route
  • Eindhoven
  • 2020
  • Brainport Industries Campus

Bekijk de video over dit project

De installatie van 5.432 zonnepanelen op het dak van Brainport Industries Campus, uitgevoerd door Equans, levert genoeg energie om het gebouw te koelen en verwarmen. De zonnepanelen leveren in totaal bijna 2.000.000 kWh per jaar op en dragen bij aan de duurzaamheid van de campus. In deze video ontdek je hoe Equans de campus van de toekomst helpt verduurzamen:

Leveringszekerheid, duurzame utilities en pay-per-use: Equans regelt het voor BIC

Een groot aantal gespecialiseerde en snelgroeiende bedrijven deelt de hoogwaardige faciliteiten op het terrein. Namens BIC Utility BV (een samenwerking tussen BOM en Equans) is Equans verantwoordelijk voor de levering van de utilities aan de campus en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt zo groen mogelijk én 100% gasvrij. Equans realiseert duurzame energieopwekking, met onder andere warmte-koudeopslag (WKO), warmtepompen, zo’n 5450 zonnepanelen en leveringscontinuïteit.

Alles up-and-running: Equans garandeert uptime

Equans biedt BIC utilities-as-a-service waarbij er altijd een garantie op de beschikbaarheid van de utilities geldt. Dit betekent dat de voorzieningen onder elke omstandigheid geleverd worden. “Equans staat in voor de levering. Dat is een belofte die we vastleggen in onze Geregeld. contracten. We plaatsen noodinstallaties als het nodig is; we zetten alles in werk om te blijven leveren. Voor de eerste huurders hebben we destijds huur koelmachines op de parkeerplaats van BIC geïnstalleerd. Zo werd zelfs in de opstartperiode de leveringszekerheid gegarandeerd. Onverwachte wending? Wij kunnen altijd huurcomponenten inschakelen. Equans regelt de uptime – altijd,” legt Ruud Vleugels, directeur bij Equans, uit.

Pay-per-use – wel zo handig en eerlijk

De huurders van BIC betalen alleen voor wat ze gebruiken. Voor de afname van de utilities wordt een pay-per-use-concept gehanteerd. Geen perslucht nodig? Dan wordt dat niet in rekening gebracht. “Er wordt goed gekeken naar de specifieke vraag van de klant", volgens Vleugels. “Elk jaar kijken we met huurders naar hun eigen verbruik. We stellen bij waar nodig. Zo besparen onze klanten en beperken wij het verspillen van utilities. Wij kunnen makkelijk op- en afschalen – en zelfs dat gaat op een groene manier. Zo biedt Equans garantie op leveringszekerheid én op duurzaamheid".

 

BIC zonnepanelen overview dak

Campus van de toekomst

Onder het dak van de campus komen technologie, onderwijs, overheid en hoogwaardige faciliteiten samen, zoals cleanrooms, flexibele productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen. BIC wordt hét gezicht van de hightech maakindustrie genoemd: hier komen bedrijven samen om te innoveren en produceren. Daar zijn veel voorzieningen voor nodig. Equans heeft hiervoor samen met het Energiefonds van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij het bedrijf BIC Utility opgericht.

Via BIC Utility zorgt Equans voor de gebruikelijke voorzieningen als verlichting, warmte, koude, elektriciteit, water en ventilatie in de centrale ruimtes. Echter ook voor de meer specialistische diensten die nodig zijn voor productieprocessen zoals perslucht, demiwater, vloeibaar, gasvormig stikstof en vacuüm is Equans verantwoordelijk.

Gestroomlijnde energievoorziening en -opwekking: altijd optimaal duurzaam

Equans ontwierp de installaties voor de opwekking van de utilities op BIC en is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud én voor de exploitatie. Een kantoor op de campus zelf is dan ook geen overbodige luxe. “Er gebeurt altijd wel iets nieuws,” vertelt Vleugels. “Nieuwe huurders sluiten nieuwe contracten af en huidige klanten hebben op basis van de monitoring een aangepast contract nodig. Equans is verantwoordelijk voor de constante levering. Dan moet je aanwezig zijn.” Het ‘hart van de energievoorziening’ bevindt zich op een centrale plek op de campus. “Vanuit daar wordt alle energie opgewekt, aangeleverd en verspreid,’ legt Vleugels uit. “Zo hebben we volledige controle over wat we onze klanten aanbieden en hebben we altijd inzicht in wat er verbruikt wordt.”

Circulair energieverbruik: alle huurders energie-efficiënt

BIC vraagt om een specifieke energieregulering op grote schaal waar toptechnologie, onderwijs en overheid samenkomen. En een project van formaat is het zeker op BIC: met een groot aantal klanten gevestigd op een omvangrijk terrein, kunnen de wensen voor specifieke diensten en eenheden uiteenlopen. Vleugels: “De campus heeft een grootte van zo’n 70.000 m2. De vraag is groot. Toch wordt alle energie duurzaam gegenereerd.” Zo is de campus nu al volledig gasloos en wordt alle energie via de trias energetica opgewekt en over de campus verspreid.

Trias energetica is een strategie die door de studiegroep Stadsontwerp en Milieu aan de TU/Delft werd ontwikkeld en bestaat uit drie stappen om zo effectief mogelijk te verduurzamen. Meer weten over hoe Equans de trias energetica toepast? Dat lees je hier.

In de ‘fabriek van de toekomst’ wordt er uiteraard doelgericht nagedacht over de volgende stappen. “Bij een toekomstige groei in vermogensvraag kunnen bijvoorbeeld batterijopslag en congestiemanagement een interessante rol gaan spelen. Als technologie- en energiepartner op de campus spelen we in op wat er nú nodig is, met het oog op morgen.”

 

Verduurzamen op een manier die past bij BIC

Structurele verduurzaming en besparing waar mogelijk, mét oog voor de specifieke wensen van de maakindustrie? Equans regelt het voor de huurders van BIC.

Ook verduurzamen op een manier die bij je past?
Eindhoven - Brainport Industries Campus

Meer weten?

Benieuwd hoe we jouw bedrijfsvoering op maat verduurzamen? Neem contact via onderstaand formulier. We staan klaar om je te helpen!

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners