Grip houden op kwaliteitsborging

5 zaken om rekening mee te houden in jouw bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie

Kwaliteitsborging in de voedingsmiddelenindustrie is essentieel om de veiligheid, kwaliteit en naleving van regelgeving te waarborgen. In dit artikel lees je vijf tips die je helpen om de kwaliteitsborging in jouw fabriek te verbeteren.

Kwaliteitsborging is belangrijk. Hierbij gaat het niet om snelheid, maar dat je de tijd neemt om het goed te doen, met voldoende aandacht voor elk detail. Het is van belang dat je in jouw organisatie een cultuur creëert van ‘continue verbetering’. Probeer structuur aan te brengen en moedig werknemers aan om problemen te identificeren, te rapporteren en bij te dragen aan het verbeteren van processen.

Industry 4.0

De integratie van verschillende digitale technologieën in productie- en industriële processen is in volle gang. Ook in jouw sector is de impact van industriële IoT-netwerken, AI, robotica, automatisering én big data groot. Met een focus op big data en automatisering, meten sensoren wat er gebeurt in jouw fabriek en wat er nodig is voor jouw producten. Dit is een manier om verbeteringen toe te passen in het productieproces. Ook op het gebied van kwaliteitsborging.

 Aan de slag met kwaliteitsborging

1. Implementatie van HACCP
Het is wellicht een open deur, maar toch hebben veel organisaties hun HACCP nog niet op orde: zorg voor een grondige HACCP-analyse om potentiële gevaren te identificeren, beheren, bewaren en om het gebruik van spreadsheets te vermijden. HACCP implementeren?

  • Vorm een HACCP-team
  • Identificeer de risico’s in het productieproces
  • Identificeer en monitor de controlepunten in het productieproces
  • Stel corrigerende maatregelen vast
  • Zorg voor periodieke controles en audits
  • Documenteer en registreer alle controles en acties
  • Train jouw personeel
  • Houd het HACCP-plan up-to-date

2. Gebruik van geavanceerde technologie
Sensoren zijn essentieel voor constante kwaliteitsborging. Ze meten alle facetten van de door jouw geproduceerde producten: van kleur tot smaak en van vorm tot geur. Met constante camerabewaking kan kleur of vorm worden bewaakt. Dit zorgt ervoor dat je je niks over het hoofd ziet én zorgt voor tijdswinst omdat je zelf niet handmatig hoeft te controleren.

Als je dit echt grondig wilt doen, kies je voor geïntegreerde automatisering op jouw productielocatie. Begin met een grondige analyse van productieprocessen en identificeer kritieke punten voor kwaliteitscontrole. Als je het grondig wilt aanpakken, kies je voor het implementeren van IoT-sensoren, data-analyse, en kunstmatige intelligentie om real-time gegevens te verzamelen en analyseren. Zo verbeter je proactief de kwaliteitsborging in de voedingsmiddelenproductie.

3. Grondstoffen- en leveranciersbeheer (traceerbaarheid)
De grootste uitdaging op het gebied van grondstoffen- en leveranciersbeheer is om altijd met kwalitatief goede grondstoffen te werken. Helaas is het bijna niet mogelijk om alles aan grondstoffen te meten. Nóg meer meten door bijvoorbeeld het gebruik van NIR (infrarood) is wenselijk, maar de traceerbehaarheid van problemen is nooit helemaal waterdicht.

Toch is het verstandig om mee aan de slag te gaan: dit vereist een nauwgezette aanpak. Identificeer betrouwbare leveranciers, evalueer kwaliteit en duurzaamheid van grondstoffen, en implementeer transparante supply chain-systemen. Monitoring van leveranciersprestaties, risicobeoordeling en regelmatige communicatie versterken de keten. Zo waarborg je kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid in het productieproces.

4. Implementeer een kwaliteitsmanagementsysteem
Het is verstandig om gebruik te maken van een kwaliteitssysteem. Op gezette tijden worden automatisch monsters genomen van producten en grondstoffen. Het doel van kwaliteitsmetingen is het corrigeren van afwijkingen in het productieproces. Het werkt het beste om deze metingen in de besturingen te plaatsen, om te voorkomen dat iemand handmatig controles uit moet voeren. Daarnaast verzamel je meteen belangrijke data om het productieproces te optimaliseren.

5. Cleaning in Place (CIP) op orde
Cleaning in Place is een techniek waarbij een productiedeel automatisch gereinigd wordt zonder dat de machine - of delen daarvan – gedemonteerd, verplaatst of uit elkaar gehaald moeten worden. In de meest ideale situatie is deze techniek gekoppeld aan het kwaliteitssysteem (contaminatie bewaking). En zorgt dit systeem voor een automatische productiestop of CIP actie wanneer er gereinigd moet worden.

Maak je organisatie intelligenter

Alles wat je kán meten, wil je constant meten, zodat je bij een afwijking meteen kan ingrijpen. Systemen wil je optimaliseren doormiddel van data en algoritmes. Quick wins en ad hoc oplossingen werken niet voldoende om tot langdurige kwaliteitsverbeteringen te komen, daarvoor is een gedegen structuur noodzakelijk. Start vandaag nog met het automatiseren van kwaliteitsborging: ga voor een stap-voor-stap aanpak!

Meer weten?

Neem contact op met onze experts over de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Ons team staat voor je klaar!

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering