Equans realiseert duurzaam energiesysteem voor CO2-neutrale fabriek innocent drinks

04 juli 2022

Innocent gaf Equans de opdracht voor het ontwerpen en realiseren van een integraal duurzaam energiesysteem voor hun nieuwe fabriek voor de gezonde sapjes. Dankzij de oplossingen van Equans wekt deze volledig CO2-neutrale, all-electric fabriek vanaf medio 2024 alle benodigde energie zelf op.  

Equans realiseert het volledige energiesysteem van deze fabriek, met de passende naam ‘de blender’, samen met partner ENGIE. “Innocent koos voor ons, omdat onze oplossing als één integraal energiesysteem werkt”, legt Manager BD&I/E-Hub Sven Arensman uit. “Daarnaast hebben wij ons vanaf het begin opgesteld als partner om samen met innocent, vanuit een vrij algemene uitvraag, de definitieve oplossing te ontwikkelen.”

ENGIE Medewerkers Kantoor Maastricht 2019

Onderdelen energiesysteem

In december kreeg Equans ook de opdracht voor de uitvoering van die integrale oplossing. “Dat betekent dat we onder meer een grondgebonden zon-PV-installatie van 3 megawatt aanleggen, vergelijkbaar met meer dan 6.000 zonnepanelen.” Ook bouwt Equans het Building Management System (BMS) en Energy Management System (EMS). Het BMS geeft innocent inzicht in de prestaties en het verbruik van alle systemen en machines in de fabriek. Sven: “Zo kan innocent de operationele prestaties van de fabriek optimaliseren.” Met het EMS krijgt innocent inzicht in de energiestromen op het terrein en in de fabriek om zo het energiegebruik naar behoefte bij te stellen, zodat bijvoorbeeld meer van de zelf opgewekte energie ook werkelijk voor de machines in de fabriek terecht gebruikt wordt of juist wordt teruggeleverd aan het net wanneer dit financieel aantrekkelijk is. Verder wordt in samenwerking met ENGIE Energie windturbines opgeleverd en is er een energiecontract.

CO2-neutraal in 2025

Eerder leverde Equans al twee DC-laadstations (snelladers) op voor elektrische vrachtwagens. Dit jaar volgen nog tien AC-laadstations voor personenauto’s op het parkeerterrein van de fabriek. Equans ontwikkelt het energiesysteem de komende jaren verder om het samen met innocent te verfijnen. Met deze nieuwe fabriek maakt innocent hun drankjes volledig onder één dak en zijn ze een stap dichter bij hun doel: CO2-neutraal zijn in 2025.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Jeroen Beks

Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro

Neem contact op:

Jeroen Beks

Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro