BOL.Com Fotografie Maarten Zwaneveld 3

Groeien met ruimtegebrek? Equans verbouwde Toren A voor bol.com

14 juni 2022

Equans verbouwde in een halfjaar acht verdiepingen op het hoofdkantoor van bol.com. Naast werkzaamheden aan luchtkanalen, sprinklers en glasvezel voorzag Equans het pand van een energiezuinig en slim lichtsysteem. Door de verbouwing van Toren A heeft bol.com zo’n 300 extra werkplekken en is het bedrijf klaar voor verdere groei. 

Als preferred supplier, voert Equans het onderhoud en services uit op de campus van bol.com in WTC Papendorp. “Op de vraag wat we konden betekenen in deze verbouwing, werkten onze engineers het Voorlopig en Definitief ontwerp uit”, licht Projectmanager Ivar Stokvis toe. “Als vervolg hebben wij de uitvoering van het project opgepakt.” Equans werkte voor de verbouwing in een bouwteamconstructie met bouwbedrijf De Vries en Verburg.

Vraagstukken vastgoedmarkt

Als onderdeel van het project verving Equans de verouderde verlichting door een nieuw led-systeem, met organic sensing. “Dit sensorensysteem kunnen we in de toekomst koppelen aan andere systemen. Het geeft online inzicht in de status van de verlichting, zodat we zien wanneer bijvoorbeeld onderhoud nodig is. Hiermee heeft bol.com een toekomstbestendig, zuinig en slim verlichtingssysteem. De werkzaamheden in Toren A sluiten naadloos aan bij onze focusmarkt Commercial Real Estate, waarbij we oplossingen bieden voor vraagstukken in de vastgoedmarkt.”

Planning onder druk

Het project kende een korte doorlooptijd. “We startten in oktober 2021”, vertelt Ivar, “maar door enkele vertragingen van de toeleveranciers kwam de planning onder druk te staan. Gelukkig konden we het project toch op tijd opleveren. Dat komt zeker door de nauwe samenwerking met onze nevenaannemer en goede sfeer in het bouwteam.”

Inspirerende omgeving

Inmiddels is Equans voor bol.com ook begonnen aan de verbouwing van Toren D. “Hier renoveren we drie kantoorverdiepingen. We bouwen deze om tot een inspirerende omgeving voor trainingen en teamsessies. Er komen onder andere innovatieruimtes om creativiteit te stimuleren en hangmatten voor ontspanning.”

Bol.com is het grootste online platform in Nederland. In totaal werken zo’n 2.400 medewerkers op de campus in Utrecht.

Foto: OTH architecten en Maarten Zwaneveld