Marco Peters Equans Smartgrid Flevoland 32 (1)

Grootste zonnepark van Nederland aangesloten in Biddinghuizen

28 juli 2022

300.000 zonnepanelen voorzien 34.000 huishoudens van stroom

Biddinghuizen, 28 juli 2022 –  Zonnepark Dorhout Mees heeft vanaf 21 juli de eerste stroom aan het net geleverd. Het door Solarfields gerealiseerde zonnepark is met 144 MWp de grootste van Nederland. Voor de netaansluiting van het park is er gebruik gemaakt van een Gesloten Distributie Systeem (GDS). Dit is een unieke oplossing die in samenwerking met Equans is opgezet. Zonnepark Dorhout Mees is gebouwd op een voormalig golfterrein ten zuiden van het dorp Biddinghuizen. Met de 300.000 zonnepanelen, worden zo’n 34.000 huishoudens per jaar voorzien van stroom.

Gesloten distributie Systeem
De beschikbare capaciteit bij de netstations is een grootschalig probleem in Nederland. Een GDS is een innovatieve oplossing om deze schaarste op te lossen. Naast zonnepark Dorhout Mees, maakt ook de onlangs geopende Solar Carport van Solarfields in Biddinghuizen onderdeel uit van deze oplossing.

Over Solarfields
Solarfields is een producent van duurzame energie en realiseert zonne-energie systemen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van grootschalige grondgebonden zonneparken. Solarfields realiseert zonneprojecten op verschillende type locaties zoals grond, daken, voormalig vuilstortlocaties en parkeerplaatsen. Allemaal met het doel Nederland verder te verduurzamen en in 2030 schone energie te leveren aan 1 miljoen huishoudens.

Jelmer Pijlman, partner van Solarfields: “We zijn verheugd dat dit zonnepark dankzij creatief denken nu stroom levert aan al deze huishoudens. Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan problemen om de opgewekte energie terug te leveren aan het net. Dit heeft als risico dat de verduurzaming enorm wordt vertraagd. Deze innovatieve oplossing is een mooi voorbeeld van het denken in oplossingen. We zijn enorm trots dat we samen met alle betrokken partijen op deze manier de energietransitie kunnen versnellen en verwachten dit soort oplossingen ook elders in Nederland toe te kunnen passen.”

Peter Schillemans, Manager Duurzame Energie & Netten bij Equans: “Met de samenwerking tussen Equans en Solarfields slaan we de handen ineen om de energietransitie te versnellen. In deze situatie ontzien we het middenspanningsnet, waardoor lokale initiatieven en ontwikkelingen in Flevoland doorgang kunnen krijgen. Dit kan alleen als verschillende marktpartijen elkaar vinden en samen tot alternatieve oplossingen komen zoals de ontwikkeling en uitbreiding van Smart Grid Flevoland, het private net van Equans. Op deze manier verbinden we partijen en integreren we energie concepten op een slimme manier.

Dorhout Mees

Ook interessant