Equans realiseert grootste standalone batterijopslagsysteem van Nederland

11 juni 2024

Dispatch, een Nederlandse ontwikkelaar en exploitant van grootschalige batterijprojecten, kondigt de bouw van het grootste standalone batterijopslagsysteem (“BESS”) van Nederland aan. De bouw van deze batterij met een capaciteit van 45 MW/90 MWh zal de komende maanden van start gaan in het havengebied van Dordrecht op een terrein van 6000 m². Equans zal zorgdragen voor technologie, engineering, inkoop en realisatie als EPC-contractor. De BESS zal dienen voor netstabilisatie door het opslaan van overtollige energie uit hernieuwbare bronnen en balanceren van vraag en aanbod in het elektriciteitsnet en wordt gerealiseerd in samenwerking met het infrastructuurfonds EPICo², Macquarie Capital, en kredietverstrekker ABN AMRO.

Ditspatch Equans Grootste Standalone Batterijopslag Van Nederland

Batterijopslag als motor van de energietransitie

Om het volledige potentieel van hernieuwbare energie te benutten, zijn batterijen cruciaal voor het balanceren van vraag en aanbod in het elektriciteitsnet. Hierdoor zorgen ze voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening voor alle Nederlanders. De batterij bestaande uit 144 Fluence cubes heeft een capaciteit van 90 MWh, en zal dagelijks elektriciteit opslaan equivalent aan het elektriciteitsverbruik van 21.500 huishoudens per dag. Met deze batterij verbeteren we de balans van het elektriciteitsnet wat ten gunste komt aan de consument in de vorm van lagere en minder volatiele energiekosten, verminderen we de kans op stroomstoringen en maken we efficiënter gebruik van de energie die wordt opgewekt door wind en zon. Equans zal zorgdragen voor de technologie, engineering, inkoop en realisatie van de BESS. Eneco zal de batterij aansturen om deze balans te handhaven zonder de lokale congestie te vergroten.

Missie om de netuitdagingen van Nederland op te lossen

"Grootschalige energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie", zegt Eiso Vaandrager, medeoprichter van Dispatch. “Er is in Europa een dringende behoefte aan het handhaven van een gebalanceerd energienet, en deze behoefte zal de komende jaren aanzienlijk groeien met de verdere integratie van variabele hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Equans is een gevestigde leider in het bouwen van grootschalige batterijsystemen in binnen- en buitenland, we voelen ons dan ook in veilige handen."

"We zijn verheugd onze uitgebreide expertise in te kunnen zetten. Na de bouw en inbedrijfstelling van het Giga Storage Buffalo 25MW project in Lelystad en de ondertekening van het ENGIE Maxima 35MW project, bewijzen we wederom dat we de technologische expertise en uitvoeringsvaardigheden in huis hebben voor de bouw van grootschalige batterijprojecten. Met als doel positieve impact te maken op de energietransitie en de netcongestieproblematiek", zegt Ruud Schenk, Algemeen Directeur van Equans Infra & Energy.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.