Klaar voor Industrie 4.0? Vermijd de 3 meest gemaakte fouten

11 juli 2024

De transitie naar Industrie 4.0 is niet zonder uitdagingen. Veel bedrijven maken dezelfde dure fouten bij het implementeren van slimme technologieën. Wat zijn de meest voorkomende valkuilen en hoe kun je ze vermijden? Het is cruciaal om te leren van de fouten van concurrenten en zo een voorsprong te krijgen.
Met deze drie essentiële tips zorg je ervoor dat jouw organisatie niet dezelfde misstappen begaat en je optimaal profiteert van de voordelen van Industrie 4.0-technologieën. Bereid je voor op een toekomst waarin je productieprocessen efficiënter, flexibeler en kosteneffectiever zijn.

 

Header Food Beverage 1440X680 (1)

Klaar voor Industrie 4.0?

Is jouw organisatie klaar voor de volgende stap op het gebied van Industrie 4.0? Door het implementeren van slimme technologieën kun je als fabrikant je processen finetunen, van grondstof tot eindproduct. Dit leidt tot kortere doorlooptijden, flexibiliteit, verminderde verspilling, verlaagde energieconsumptie én verbeterde productkwaliteit. Maar hoe pak je dit aan? Deze drie tips helpen je om de meest voorkomende valkuilen te omzeilen.

Tip 1 Begin alleen met een ijzersterke business case

Waarom, waarom, waarom? Als je toekomstbestendig wilt zijn, moet je je afvragen waarom je wilt veranderen. Het antwoord lijkt voor de hand te liggen. Want natúúrlijk wil je als maakbedrijf innoveren om toekomstproof te zijn en je concurrenten een stap voor te blijven. Maar een succesvolle koers zet je alleen uit als je precies weet waarom dit voor jouw bedrijf een goed idee is. Start daarom altijd met een ijzersterke business case die reden geeft om te transformeren. Daarbij is het raadzaam om je productieprocessen uit te kammen en te bedenken waar de winst kan zitten. Denk aan standaardisatie, energieoptimalisatie, downtime-analyse of het optimaliseren van je (deel)processen. Daarnaast kun je denken aan continuïteit, kennisborging, het aanpakken van personeelstekorten of het vergoten van je (cyber)security.

Tip 2 Bereid je voor

De diervoeding- en de voedingsindustrie zijn veelzijdig: er bestaat geen universeel stappenplan om je voor te bereiden op Industrie 4.0. Gedreven door de opkomst van de slimme fabriek, is het noodzakelijk je huidige productieproces onder de loep te nemen.

  • Maak je veel gebruik van geïsoleerde systemen of processen, waarbij automatisering binnen afzonderlijke delen of 'eilanden' plaatsvindt, los van een groter systeem? Begin dan met het integreren van systemen binnen een grotere operationele omgeving.
  • Doe je dat al? Verbeter dan de communicatie of integratie tussen deze geautomatiseerde eilanden en ándere delen van het bedrijf of de productieketen.

Nu kun je gaan ontdekken hoe alle elementen samenwerken om real-time besluitvorming, zelfoptimalisatie en een ongeëvenaarde efficiëntie mogelijk te maken.

Tip 3 Blijf je werknemers zien als je belangrijkste kapitaal

Het klinkt misschien paradoxaal, in tijden van automatisering. Maar de tevredenheid van je werknemers is de belangrijkste graadmeter van een gezond bedrijf. Daarvoor gelden ten eerste een paar oude wetten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat werknemers gehoord worden en serieus worden genomen én dat ze mogen participeren. Ook gelden er nieuwe wetten. Moderne platforms en systemen kunnen werknemers namelijk ondersteunen. Op die manier kan automatisering bijdragen aan de borging van kennis binnen je bedrijf. Fijn voor je bedrijf én voor je medewerkers. Al hebben die twee natuurlijk alles met elkaar te maken.

Hoe slimme oplossingen je helpen

Slimme fabrieken brengen je verder in de wereld van Industrie 4.0: je bespaart niet alleen kosten, maar je organisatie verbetert ook de operationele efficiëntie en het concurrentievoordeel. Door slimme oplossingen voor flexibele en naadloos geïntegreerde productieprocessen te omarmen, zet je de eerste stap. Met een MES/SCADA/PLC-oplossing til je de batch- en continuprocessen naar een hoger niveau. Gebaseerd op de innovatieve principes van Industrie 4.0, ISA-88 en -95, biedt Equans Smart Factory een compleet scala aan optimalisatiemogelijkheden.

Meer over Smart Factory

De opkomst van Industrie 4.0

Stel je een toekomst voor waarin fabrieken niet alleen machines zijn, maar eenheden die opereren als één groot intelligent organisme. Een wereld waarin bewegingen, beslissingen en innovatie naadloos samenvloeien tot een combinatie van efficiëntie en productiviteit. Zie je het voor je? Dit is Industrie 4.0.
Industrie 4.0 belooft niet alleen een revolutie in hoe we produceren, maar ook in hoe we denken over productie. AI en slimme data-analyse helpen ons om te komen tot een intelligent productieproces waarbij kennis, productkwaliteit, kosten, duurzaamheid en continuïteit worden verbeterd én gewaarborgd. ISA88 en ISA95-standaarden dragen daaraan bij.

Equans Quickscan Industrie 4.0

Wil je ook met nieuwe data-inzichten snel verbetering op gang brengen en performance verhogen? Vul dan onze gratis Equans Quickscan Industrie 4.0 in. Op basis van jouw specifieke situatie ontvang je van één van onze specialisten een advies over hoe je de volgende stap kan zetten in de digitalisering van jouw productieproces.

 

Equans Quickscan Industrie 4.0

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van slimme fabrieken? En wil je weten hoe je met deze
drie tips jouw maakbedrijf aansluit bij de industriële revolutie? Neem dan contact op met onze
experts en kom meer te weten over hoe we je kunnen helpen.

 

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering

Neem contact op:

Rikkert Gerits

Manager Industriele Automatisering