Kantoor Dsm Firmenich Maastricht

Nieuw duurzaam en gezond hoofdkantoor dsm-firmenich opgeleverd

27 maart 2024

Het is zover. Na maanden intensief samenwerken is in maart 2024 het nieuwe hoofdkantoor van dsm-firmenich (voorheen DSM) in Maastricht opgeleverd. Een kantoor dat aan de allerhoogste duurzaamheids- en welzijnsnormen, BREEAM en WELL, voldoet. Een project waarbinnen Equans als partner verantwoordelijk was voor het complete installatietechnische werk.

Wanneer we Raymond Moest, projectmanager namens Equans, in november spreken is het installatietechnisch werk in het pand dat zo’n 6700 vierkante meter beslaat voor ongeveer 75 tot 80 procent afgerond. Sinds maart 2023 zijn dan ook vijftig mensen van Equans en een aantal onderaannemers bijna dagelijks aan de slag om alle technische installaties en de bijbehorende slimme regeltechniek voor energie en klimaat in orde te maken.

Zo is een deel van het gebouw voorzien van klimaatplafonds voor een hoger comfort in de kantoren. En de slimme regeltechniek voor energie en klimaat in het gebouw zijn ontwikkeld aan de hand van de concepten EDGE Next en Smart building. Samen met heel moderne en duurzame technieken, zoals zonnecellen in de beglazing van de lichtstraten in het dak en zonnepanelen op het dak en in de gevel, is zo een ultiem energieneutraal gebouw in combinatie met een gezonde en comfortabele werkomgeving gerealiseerd.

Rol Equans

Trots is Moest dat Equans een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan dit energieneutrale en Paris Proof kantoor. Niet alleen als het gaat om het uitvoerende werk, maar zeker ook vóór de daadwerkelijke bouw begon, in de ontwerpfase. Equans was binnen dit project namelijk ook verantwoordelijk voor het technisch en uitvoerend ontwerp op installatietechnisch vlak.

En ook na oplevering houdt de betrokkenheid van Equans niet op. “In het eerste jaar na oplevering zijn we namelijk in elk geval nog verantwoordelijk voor het onderhoud en het volgen van de installaties”, licht hij toe. Wanneer een kantoor echt in gebruik is, kun je volgens hem pas goed zien hoe installaties werken en reageren. “Aan ons om in die eerste fase alle installaties voor energie en klimaat goed in te regelen, af te stemmen en te finetunen. Een klus waarvoor we nu al bezig zijn een vast onderhoudsteam samen te stellen.”

BREEAM: Outstanding

Alle mogelijke duurzame normeringen hangen aan dit bijzondere gebouw. Met als kers op de taart de BREEAM-score ‘Outstanding’ voor duurzaamheid die dit project als eerste kantoor in Nederland volgens de in 2020 aangescherpte norm heeft. Dat was het gezamenlijke streven van Equans en bouwpartner BAM Bouw en Techniek die in opdracht van 3W real estate en EDGE het nieuwe thuis voor dsm-firmenich hebben gerealiseerd.

Dat die score er ging komen daaraan twijfelde geen van de betrokkenen. Zoals ze ook geen twijfel hadden over het behalen van de hoogste WELL-score: platina. Een score volgens een Amerikaanse systematiek die gericht is op de gezondheid van de gebruiker van een gebouw.  

Oud & nieuw verbonden

“Samen met BAM creëerden we zo voor dsm-firmenich een zeer duurzaam, comfortabel en gezond hoofdkantoor”, concludeert Moest. “Dit op de plek van een voormalige bioscoop die iedereen uit Maastricht en omgeving kent. Waarbij het nieuwe pand dat op de plek van de bioscoop is verrezen middels een atrium door BAM is gekoppeld aan het naastgelegen, gerenoveerde pand van een oude ambachtsschool. Een bijzondere verbinding van oud en nieuw.” 

“Een project waarmee we als Equans een heel mooi visitekaartje afgeven als voorloper in Nederland als het gaat om duurzaamheid in een kantooromgeving.”

Ook interessant