Unieke samenwerking zet KLM op één

21 augustus 2024

Hoe help je de KLM op het gebied van gebouwbeheer en -onderhoud? Door de handen ineen te slaan. Vanwege de omvang van de werkzaamheden hebben de bedrijven SPIE, Equans en Croonwolter&dros een unieke samenwerking afgesloten om de klus te kunnen klaren. Customer centricity in de praktijk…

 

IMG 20230509 WA0161

Voor niemand in Nederland is KLM een onbekende. Niet zo gek ook, want met meer dan 30.000 medewerkers en 221 vliegtuigen vervoerde de nationale luchtvaartmaatschappij meer dan 30 miljoen passagiers in 2023. Veel van hen via Schiphol.

Minder bekend, maar wel logisch, is dat de KLM daarvoor ook een kleine negentig gebouwen in gebruik heeft, goed voor zo’n 700.000 vierkante meter oppervlak. Van hangaars en datacenters tot kantoren. En van een dierenhotel en business lounges tot aan ruimten voor simulatoren, de wasserij en de cateringservice. Dit alles maakt een essentieel onderdeel uit van het proces van de KLM. Want als de liften in bijvoorbeeld het cateringgebouw niet werken, kunnen de trolleys de vliegtuigen niet bereiken..

400 Hz

Vanzelfsprekend hebben deze gebouwen onderhoud nodig en is er in het kader van eisen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, brandveiligheid en arbo een constante stroom van aanpassingen en verbouwingen die uitgevoerd moeten worden. Niet alleen op en rond Schiphol, maar ook op het hoofdkantoor in Amstelveen. Dat gaat van het vervangen van een lamp tot het aanleggen van warmte terugwin-installaties en het onderhoud aan pompen, liften en de speciale 400 Hz-stroomvoorziening voor vliegtuigen.
KLM besteedt het onderhoud en beheer van haar gebouwen uit aan een deskundige partner. Of, in dit geval, eigenlijk aan drie partners…

Oudste ter wereld

Vanwege de enorme omvang van de werkzaamheden – dagelijks zijn er meer dan 150 medewerkers actief in het gebouwbeheer en -onderhoud voor KLM – hebben Equans, Croonwolter&dros en SPIE besloten om in een bijzondere samenwerking de krachten te bundelen om de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert, optimaal te kunnen servicen.

Dit gebeurt via een speciaal daartoe opgerichte vof, genaamd 4AMS. Het getal belichaamt daarin het aantal betrokken partijen en de letters vormen de afkorting waarmee Luchthaven Schiphol in de codes van de International Air Transport Association (IATA) wordt aangeduid.

4 partners

Die service gaat  verder dan de uitvoering alleen. 4AMS is een belangrijk verlengstuk van KLM voor het beheer van al haar vastgoed. Op tactisch niveau, maar ook op het vlak van strategisch asset management. Zo worden verduurzamingsvoorstellen en meerjarenonderhoudsplannen opgesteld en is 4AMS ‘in the lead’ bij onder andere NEN3140- en tekeningenbeheer.
Vier partners, waarvan er drie in de normale praktijk van alledag concurrenten zijn, maar in dit geval collega’s die dag en nacht klaar staan om samen bij te dragen aan het succes van die vierde partner: KLM. Een uitgelezen voorbeeld van je klant centraal stellen.

 Lees meer over onze oplossingen voor Asset management.