9 Frisse Scholen: zo hielp Equans de gemeente Utrecht daarbij

  • Het nieuwe systeem is CO2-gestuurd en duurzaam
  • Adiabatische koeling voor comfort in zomermaanden
Ventilatie Dak Utrecht

Een gezond binnenklimaat op scholen is belangrijk. Voldoende frisse lucht in leslokalen is, zeker sinds corona, een hot item. Na de winst van twee tenders verbeterde Equans voor de gemeente Utrecht de ventilatiesystemen van negen schoolgebouwen. In de afgelopen drie jaar kregen de scholen, in verschillende Utrechtse wijken, nieuwe ventilatiesystemen of aanpassingen aan de bestaande installaties. Equans verzorgde zowel de engineering als uitvoering. Alle scholen zijn nu fris en toekomstbestendig.

  • Utrecht
  • 2021
  • Gemeente Utrecht
Ventilatie Scholen Avontuur Utrecht

Frisse scholen

Scholen moeten voldoen aan de richtlijn Frisse Scholen. Een Frisse School is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energieverbruik en een gezond binnenmilieu. In een Frisse School is aandacht voor energie, luchtkwaliteit, temperatuur, licht en geluid. De ventilatiesystemen op de scholen binnen deze opdracht voldeden daar niet aan. “Sommige scholen hadden zelfs nog helemaal geen mechanische ventilatie”, licht Projectmanager Fred Ekdom toe. De eerste opdracht behelsde het op niveau brengen van de ventilatiesystemen van acht basisscholen een middelbare school: De Spits, De Klim, Op Avontuur, De Krullevaar (2 gebouwen), De Ridderhof (2 gebouwen), Belle van Zuylen en Het Amadeus Lyceum.

Door airsocks minder last van tocht

Fred Ekdom: “Op een van de scholen plaatsten we een nieuwe luchtbehandelingskast, van zo’n zes meter, op het dak. Vervolgens brachten we kanalen naar binnen aan, die met airsocks de lucht in de lokalen brengen. Het grote voordeel van zo’n airsock is dat je veel minder last hebt van tocht dan bij het gebruik van luchtroosters. Kinderen en docenten hebben daardoor minder last van kou en luchtstromen.” Het nieuwe systeem is CO2-gestuurd: afhankelijk van het aantal aanwezigen in de klas bepaalt het systeem hoeveel verse lucht in het lokaal komt. Equans deed al het voorbereidende werk in de avonden, zodat de overlast overdag minimaal was.

Ambitieuze aanpassing

De scholen werden in de zomervakantie aangepakt. Op een school moest het werk tijdelijk worden stilgelegd, omdat er veel elektraleidingen liepen op plekken waar ventilatie moest komen. “We hebben toen in overleg met de school een aangepast plan gemaakt om de installaties na de vakantie, tijdens schooltijden, aan te leggen. Ambitieus, maar het is ons gelukt.” De technici van Equans begonnen dagelijks om 06.00 uur met de boorwerkzaamheden. “Alle leidingen en kanalen maakten we prefab buiten of in de werkplaats. Als om 09.00 uur de school begon, stopte het boren en konden we verder met het plaatsen van beugels en luchtkanalen.”

omschrijving van de header afbeelding

Klaar voor de toekomst

Na winst van ook de tweede tender paste Equans de bestaande luchtinstallatie op het Utrechtse Amadeus Lyceum aan. “We plaatsten nieuwe luchtbehandelingskasten, met een lengte van maar liefst acht meter. Waar mogelijk hebben we delen van de oude installaties hergebruikt.” In totaal verving Equans acht kasten en plaatste nieuwe luchtkanalen in de lokalen. De nieuwe kasten kregen ook adiabatische koeling. Dat zorgt in de zomermaanden, door verdamping van water, op een energievriendelijke wijze voor extra comfort. “Als het lyceum in de toekomst WKO’s wil aanleggen, zijn de kasten daarop al ingericht.”

Realistische planning

De ervaringen van de eerste tender stemden de gemeente Utrecht tevreden: “We waren dan ook blij dat Equans de tweede tender won”, vertelt Marcel Prijt, Projectmanager Vastgoed bij de gemeente Utrecht. “Equans had in beide gevallen een realistische planning. In hun plan van aanpak gaven ze bovendien garanties voor tijdige materiaallevering. Niet onbelangrijk in deze tijd.” Fred voegt daaraan toe: “Hoewel het soms een uitdaging is om juist in de zomervakantie voldoende personeel te hebben, konden we – samen met diverse onderaannemers – het werk op tijd realiseren.”     

Lees meer over ventilatie in gebouwen
Ventilatie Scholen De Spits

Meer weten?

Neem contact op met Steven van Haarlem om meer te weten te komen over dit project.

Steven van Haarlem

Klantteammanager

Neem contact op:

Steven van Haarlem

Klantteammanager

Cover Ventilatie In Gebouwen

Meer weten over goede ventilatie in gebouwen?

Download onze gratis whitepaper