Equans en De Meeuw: partners in duurzaam en modulair bouwen

De Meeuw Ellemare Rotterdam 024 Opgewerkt

Vanuit de gemeenschappelijke doelstelling om duurzame oplossingen te bieden, werken Equans en De Meeuw als partners samen. We realiseren huisvestingsoplossingen voor de sectoren zorg, bedrijfsleven, onderwijs en wonen. De Meeuw als bouwer, Equans als technisch dienstverlener. En dit doen we al bijna 40 jaar.

  • Oirschot
  • 2023
  • DE MEEUW

Je weet wat je aan elkaar hebt.

Bram van Rijt
Operationeel Directeur De Meeuw

Samen onder een dak

In Oirschot, de thuisbasis van De Meeuw, werken Equans en De Meeuw onder één dak samen. Niet alleen in het ontwerp en de engineering, maar ook in de daadwerkelijke bouw gaat dit hand in hand. Marco Martinus, accountmanager bij Equans: “We maken hier de modules van losse elementen tot bijna leefbare ruimte. In de productiehal begint het: de frames, het storten van beton voor de vloer en het bepalen van sparingen en de aansluitingen voor water, verwarming, ventilatie en elektra. Dan schuiven de onderdelen door en worden deze stap voor stap opgebouwd tot volledige modules. De monteurs werken samen aan de opbouw en alle technische installaties, zoals (vloer)verwarming, riolering, sanitair en elektra. Vervolgens vervoert De Meeuw deze modules naar de locatie en worden deze door Equans en De Meeuw afgemonteerd.

 

Projecten

Alleen al in 2022 leverden De Meeuw en Equans tientallen projecten op die bijdragen aan (tijdelijke) huisvestingsoplossingen. Zoals een volledige polikliniek bij het CWZ ziekenhuis in Nijmegen, een nieuw verzorgingshuis voor Sevagram in Valkenburg, 2 universiteiten in Amsterdam en Utrecht en tijdelijke woningen in Almere voor wooncorporatie de Alliantie. Hier realiseert De Meeuw in totaal 211 tweekamerappartementen in de sociale huursector. De appartementen zijn verdeeld over 6 gebouwen en bieden onderdak aan Oekraïense vluchtelingen.

Snel bouwen door standaardisatie

Snel kunnen bouwen is in deze tijd van schaarste op de woningmarkt hard nodig. “Er is veel vraag naar deze manier van bouwen. De maatschappelijke waarde die wij hiermee kunnen toevoegen is voor ons een belangrijke drijfveer”, vertelt Bram van Rijt, operationeel directeur bij De Meeuw.

Deze snelheid is enerzijds mogelijk doordat De Meeuw het grootste deel van de modules in de productiehal samenstelt. Bijna 85% van de productie is geïndustrialiseerd. Daardoor is er op de bouwlocatie minder tijd nodig. Aan de andere kant standaardiseert De Meeuw huisvestingsconcepten. Equans en De Meeuw hebben hiervoor een nieuwe tool ontwikkeld, genaamd CTO. Het voordeel van deze standaardisatie is een constante kwaliteit en lagere kosten. En voor de klant betekent het bovenal een korter voortraject.

 

De Meeuw Universiteit van Amsterdam

Circulaire bouw

De woningen die De Meeuw voor Alliantie realiseert blijven 15 jaar staan. Hierna worden deze hergebruikt en eventueel omgebouwd. Ook de technische installaties worden zoveel mogelijk circulair verwerkt of vernieuwd. Zo bouwen we echt toekomstbestendig.

Een tweede thuis

Doordat we elkaar als partners goed kennen en van elkaars kennis gebruik maken, komen we tot betere oplossingen voor de klant. Marco: “Ik ben er trots op dat we al veertig jaren samenwerken. En dat doen we met heel veel plezier. Voor Equans is De Meeuw een tweede thuis”.

 

Over De Meeuw

Al meer dan 90 jaar houdt De Meeuw zich bezig met het produceren van snelle, flexibele en modulaire huisvesting. Hun opdrachtgevers bieden ze een breed scala aan huisvestingsoplossingen in de markten zorg, onderwijs, overheid, bedrijfsleven en wonen. Dat laatste met hun woonlabel De Meeuw Nezzt. Zij verzorgen de verhuur van tijdelijke noodvoorzieningen tot en met de lease of verkoop van semipermanente en permanente oplossingen tot en met circa 30 jaar.

Meer weten?

Marco vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met De Meeuw.

Marco Martinus

Contractmanager

Neem contact op:

Marco Martinus

Contractmanager