Equans realiseert meer dan vijftig ton zware meeldroger voor grote verwerker van plantaardige zaadolie

Ebbes Fotografie Equans Bunge 6969

Binnen een jaar heeft Equans voor Bunge in Amsterdam waar plantaardige zaadolie wordt verwerkt een compleet nieuwe meeldroger ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd. De nieuwe drooginstallatie met een lengte van dertien meter, een diameter van drie meter en een gewicht van ruim vijftig ton vervangt zijn meer dan dertig jaar oude voorganger. Dat was na al die jaren nodig.

  • Amsterdam
  • 2022
  • Bunge

Toen we deze opdracht kregen, zijn we meteen aan de slag gegaan met een aantal verbeteringen om het onderhoud aan de nieuwe meeldroger tot een minimum te beperken

John van Huis
Projectmanager Equans
Ebbes Fotografie Equans Bunge 7183 Ja

Een verbetering in energie-efficiëntie

De enorme meeldroger is door Equans ontworpen en gebouwd in de eigen shop voor apparatenbouw in Zaandam. Na afronding van die werkzaamheden is de installatie naar Amsterdam vervoerd en daar door specialisten van Equans in de fabriek van Bunge geplaatst en gebruiksklaar gemaakt.  

“Toen we als Equans deze opdracht kregen, zijn we meteen aan de slag gegaan met een aantal verbeteringen om het onderhoud aan de nieuwe meeldroger tot een minimum te beperken”, licht John van Huis, projectleider namens Equans, toe. “Ook hebben we de trommel van de nieuwe droger helemaal goed geïsoleerd. Een verbetering als het gaat om de energie-efficiëntie. In het geval van de oude droger was de isolatie de laatste jaren namelijk niet meer optimaal.”

Enorme capaciteit

De nieuwe meeldroger zorgt ervoor dat het vochtgehalte in sojameel, een belangrijk bestanddeel voor de producten die in de fabriek worden gemaakt, naar beneden wordt gebracht van zo’n twintig naar veertien procent. Dat gebeurt met in totaal meer dan honderdtwintig 4 inch stoompijpen van elk twaalf meter lang.

Door de pijpen gaat stoom met een temperatuur van honderdnegentig graden Celsius. De installatie verwerkt op die manier zo’n 56 ton sojameel per uur. Vervolgens kan het sojameel worden gebruikt in producten als tofu, tempeh en bijvoorbeeld sojadrinks.

De nieuwe installatie valt onder de Lloyds, tegenwoordig LRQA, categorie IV PED-veiligheidsrichtlijn voor drukapparatuur. “Deze zwaarste categorie betekent dat er vanuit Lloyds extra controles en inspecties zijn”, legt Van Huis uit. “Onze engineers hebben met hulp van onze afdeling Quality Control dit goedkeuringsproces van a tot z begeleid.”

 

Jarenlange samenwerking

Equans werkt al ruim twintig jaar voor Bunge. Waarbij de focus ligt op het mechanisch onderhoud aan de roterende trommels binnen de fabriek. Een jarenlange samenwerking op basis waarvan Equans de opdracht om de nieuwe meeldroger te realiseren, kreeg.

Hierbij speelde ook de bewezen kwaliteit die Equans levert als het gaat om het doorvoeren van verbeteringen aan technische installaties een belangrijke rol.

Ebbes Fotografie Equans Bunge 7091

Meer weten?

John vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Bunge.

Neem contact op: