Automatiseren van de besturing voor Euro Tank Terminal

Containerschip In Haven 72 Dpi

Equans heeft de automatisering van de volledige terminal voor haar rekening genomen. Voor de besturing van o.a. de pompen en kleppen heeft Equans een Siemens PCS7 DCS toegepast, gecombineerd met een Pilz safety PLC voor realisatie van de noodzakelijke veiligheden.

Het ontwerp van de besturingssoftware werd gemaakt conform de ISA-88 standaard waarmee het gehele fysieke model van de productielocatie is vastgelegd. Equans ontwikkelde voor de PCS7 engineering omgeving een eigen bibliotheek met pompen en kleppen. Een groot gedeelte van de applicatie kon daarmee automatisch worden gegenereerd waardoor er aanzienlijke tijdwinst is geboekt in de ontwikkeling.

Meet weten over Op- en Overslag?
  • Rotterdam
  • 2009
  • Euro Tank Terminal
Euro Tank Terminal 540X650

ETT Terminal

De ETT terminal ligt in het centrale Europoortgebied waar het water meer dan 20 meter diep is. De terminal, met een capaciteit van 280.000 m3, kan jaarlijks 3 tot 5 miljoen ton olie behandelen. Het grootste deel hiervan is stookolie die in kleinere tankers, met een tonnage van 60 tot 80.000 DWT, vanuit het Baltisch gebied naar Rotterdam komt. Hier wordt de olie, na eventuele tussenopslag, overgeslagen in 'Very Large Crude Carriers' met een tonnage van meer dan 250.000 DWT voor het vervoer naar intercontinentale bestemmingen.

Transfer en orderverwerking
Voor de orderverwerking heeft Equans een transfer- en orderverwerkingssysteem (ESRC) ontwikkeld. Het ESRC systeem is een web based applicatie voor de automatische afhandeling van de verlading- en blendingorders. Daartoe communiceert het systeem met het administratieve systeem van de terminal en met het PCS7 systeem. Een ingenieuze route control module, waarmee automatisch de mogelijke en beschikbare routes door de pijpleidingen worden bepaald, maakt deel uit van het ESRC systeem.

Industrial Managed Services
Equans verzorgt met het Industrial Managed Services (IMS) concept het preventief en correctief onderhoud van de automatisering van de terminal. Door het gebruik van VMware ESX voor servervirtualisatie en Citrix voor het publiceren van de applicaties kan dit beheer vrijwel volledig op afstand gebeuren.

Meer weten?

Meer weten over onze samenwerking met Euro Tank Terminal? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op: