Gemaal Buma weer klaar voor de toekomst

Gemaal Buma 9701 Danfoss 7973 HDR 72 Dpi

Het gemaal Buma, een van de gemalen die de Noordoostpolder drooghouden, is dankzij nieuwe frequentieregelaars weer helemaal klaar voor de toekomst. Electroproject, een bedrijf van Equans, voerde de opdracht van het waterschap Zuiderzeeland op een slimme en voordelige manier uit.

Het gemaal Buma in Rutten, in de uiterste noordpunt van de Noordoostpolder, is een van de bouwwerken die in 1941-‘42 aan de basis stond van de drooglegging van de polder. Samen met het gemaal Smeenge nam Buma de oostkant van de polder voor zijn rekening. Vele decennia later is het gemaal nog steeds vitaal voor een droge polder. Drie grote verticale centrifugaalpompen zijn verantwoordelijk voor de bemaling.

Meer weten over de dienstverlening van Electroproject?
  • 2019 - 2020
  • Rutten
  • Waterschap Zuiderzeeland

“De samenwerking met Electroproject is altijd prettig geweest. Met de storingen hebben ze ook altijd hun best gedaan. Toen ze met een goed plan en een goede prijs kwamen, was de beslissing duidelijk.”

Gerrit Bultman
bemalingstechnicus waterschap Zuiderzeeland
Gemaal Buma 9701 Danfoss 7810 72Dpi

Geen vinger achter de oorzaak

In 2006 vond de laatste verbouwing van het gemaal plaats, waarbij de pompen van elektromotoren werden voorzien. Een van de frequentieregelaars daarvan begon echter problemen te geven. “Die heeft drie keer een fikse storing gehad”, vertelt Gerrit Bultman, bemalingstechnicus bij het waterschap Zuiderzeeland. “Elke keer hebben we de regelaar wel weer gerepareerd, maar we konden de vinger niet achter de oorzaak krijgen. De levensduur van een frequentieregelaar is ook moeilijk in te schatten. Is het 10 jaar of 15 jaar? Deze was van 2006, maar in een goed geconditioneerde en schone ruimte hoop je eerder op 15 jaar. Het mocht niet zo zijn.”

 

Als beste uit de bus

Om de beschikbaarheid van de pompen te kunnen blijven garanderen, besloot Zuiderzeeland in 2018 de regelaars van alle drie motoren te vervangen. “Het is specialistisch werk, dus daar haal je een specialist bij”, zegt Bultman. “We hebben de opdracht aanbesteed aan drie partijen en Electroproject kwam als beste uit de bus. Electroproject had in 2006 ook de verbouwing gedaan en was bekend met de installatie. De eerste vijf jaar hebben ze volgens contract het onderhoud gedaan. De samenwerking is altijd prettig geweest en met de storingen hebben ze ook hun best gedaan. Toen ze met een goed plan en een goede prijs kwamen, was onze keuze duidelijk. Van tevoren hadden we gedacht dat we meer geld kwijt zouden zijn!”

Oplossing voor de koeling

De voorkeur van Zuiderzeeland ging uit naar frequentieregelaars van de Finse fabrikant Vacon. “Daar hadden we ervaring mee opgedaan bij gemaal De Block van Kuffeler in Zuidelijk Flevoland. De pompen daarvan werden in 2010 omgebouwd van diesel- naar elektrische aandrijving. Dat gemaal kreeg toen deze Vacon-regelaars en die bleken goed te functioneren”, aldus Bultman. Nadat alle materiaal geleverd was, kon Electroproject in de zomer van 2019 aan de slag. Als eerste was de storingsgevoelige motor aan de beurt, want die zat echt te springen om een goed werkende regelaar. Intussen werkte Electroproject aan een oplossing voor de koeling, want de watergekoelde regelaars van het oude fabricaat hadden minder koelwater nodig dan de nieuwe Vacon-regelaars.

omschrijving van de header afbeelding

Praktische aanpak

De aanpak van Electroproject onderscheidde zich door praktische oplossingen. “We hebben samen goed gekeken naar wat we konden behouden”, vertelt Bultman daarover. “Als we bijvoorbeeld ook nog nieuwe motor- en voedingskabels hadden moeten leggen, was het een stuk prijziger geworden. Daar heeft Electroproject rekening mee gehouden in het ontwerp. De bestaande bekabeling is intact gebleven en ook het aansluitblok voor de voeding en de motoren hebben we op dezelfde plek gehouden. Daardoor kon Electroproject de nieuwe kasten op exact dezelfde hoogte op dezelfde klemmen aansluiten. Een slimme en voordelige oplossing.” Electroproject sloot het project af door de frequentieregelaars in te stellen op de juiste toerentallen. Het waterschap heeft er daarna geen omkijken meer naar gehad. Bijna een jaar later was het project klaar, het gemaal Buma kan nu weer lange tijd mee.

Nieuwe frequentieregelaars voor de elektromotoren op drie verticale centrifugaalpompen van het gemaal Buma in de Noordoostpolder. Praktische oplossing door gebruik te maken van bestaande bekabeling en aansluitblokken. Zo konden de nieuwe kasten precies op de plek van de oude worden geplaatst.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op met onze specialist.

Ronald Waaijer

Sales manager

Neem contact op:

Ronald Waaijer

Sales manager