H-toren van WTC Amsterdam klaar de toekomst

  • Integraal gebouwbeheersysteem voor meer comfort, betrouwbaarheid en veiligheid.
  • Met deze aanpassingen realiseert WTC Amsterdam haar duurzaamheidsdoelstelling.
Wtcamsterdam Klein 20 (2)

De technische installaties in de H-toren van het World Trade Center in Amsterdam waren verouderd. Equans voerde daarom het vernieuwingsproject uit, met verduurzaming en het toekomstbestendig maken van de installaties als belangrijke uitgangspunten. Het resultaat is een installatie met lager energiegebruik en verbeterd comfort. Met deze aanpassingen realiseert WTC Amsterdam haar duurzaamheidsdoelstelling. De renovatie zorgt voor een toekomstbestendige toren H, met een hoog kwaliteitsniveau voor de gebruikers.

  • Amsterdam
  • 2019 - 2021
  • WTC Amsterdam
WTC GBS Monitoring Toren H

Integraal gebouwbeheersysteem

Het WTC Amsterdam wilde vanuit verschillende autonome systemen naar een integraal gebouwbeheersysteem. Dat moest niet alleen het comfort voor de gebruikers verbeteren, maar tegelijk het energieverbruik reduceren, de betrouwbaarheid verhogen en de veiligheid borgen. Equans vernieuwde daarop in tweeëneenhalf jaar de meet- en regeltechniek, verlichting en ontruimingsinstallatie in de 27 verdiepingen tellende H-toren van WTC Amsterdam. Ook verving Equans de primaire regelinstallatie van het gehele Z-complex, waartoe ook toren I en parkeergarage K behoren.

Comfortverhogend en energieverlagend

Tijdens het project, dat startte in 2019 en is afgerond in december 2021, kreeg de toren een gebouwbeheersysteem waarmee optimaal is te sturen op de gebouwbezetting. “De installatie stuurt en regelt automatisch op aanwezigheid, waardoor energie-efficiency ontstaat als er geen gebruikers aanwezig zijn. Ook de zonwering, klimaatregeling en sturing van de nieuwe ledverlichting werken integraal samen.” Daarnaast reageert de automatische zonwering centraal op de buitencondities, wat niet alleen comfortverhogend maar ook energieverlagend werkt. De nieuwe bedieningsunits en een mobiele app bieden maximaal inzicht in het energieverbruik per kantoor.

Jarenlange samenwerking

WTC Amsterdam koos voor Equans vanwege de langdurige relatie tussen beide partijen. “We hebben jarenlang ervaring met vernieuwingstrajecten in de andere WTC-torens”, vertelt Contractmanager Jan van Eijk. “Daarnaast doen we het technisch beheer en onderhoud van het gehele WTC-complex.”

omschrijving van de header afbeelding

’s Avonds efficiënt ombouwen

Tijdens de verbouwing bleef de toren gewoon open voor huurders, personeel en publiek. Het was voor WTC Amsterdam daarom belangrijk dat tijdens de renovatie de werking van de technische installaties gegarandeerd bleef. Ook moesten de gebruikers geen overlast of verandering in comfort ervaren. Om gebruikers overdag niet te storen, werkte Equans vooral ’s avonds, ’s nachts en in het weekend aan de installaties. Jan vult daarop aan: “Door gebruik te maken van overdag geprefabriceerde, stekerbare bekabeling, konden we ’s avonds de installatie efficiënt ombouwen.”

WTC GBS Inspectie Toren H Vierkant

Meer weten?

Neem contact op met Jan van Eijk om meer te weten te komen over dit project.

Jan van Eijk

Contractmanager

Neem contact op:

Jan van Eijk

Contractmanager