Mora - Van Geloven brengt disaster recovery onder bij Equans

15. Mora 7

Het zekere voor het onzekere. Alle data van de primaire ERP-systemen van Van Geloven, marktleider in snacks, worden bij een calamiteit via een dark fiber verbinding van het Equans Datacenter Maastricht-Airport direct opgestart in het Equinix Data Centre in Amsterdam. De bedrijfsvoering en de levering van snacks kan doorgaan, wat er ook gebeurt. “De Disaster Recovery as a Service (DRaaS) van Equans CID biedt ons maximale zekerheid tegen een aantrekkelijke prijs”, vertelt Raymond Coenen, ICT Infrastructure Manager bij Van Geloven. “De kans is bijzonder klein, maar mocht er iets gebeuren, dan draaien onze primaire ERP-systemen met maximaal een uur dataverlies in Amsterdam.”

  • Tilburg
  • 2023
  • Mora - Van Geloven

Disaster Recovery as a Service biedt ons maximale zekerheid tegen een aantrekkelijke prijs.

Raymond Coenen
ICT Infrastructure Manager - Van Geloven

Mora, Van Dobben, Kwekkeboom, Hebro; heel Nederland snackt wel eens iets lekkers van Van Geloven, onderdeel van wereldleider McCain. Het hoofdkantoor in Tilburg en de zes productielocaties in Tilburg, Maastricht, Helmond, Cuijk, Wijk bij Duurstede en Mol (België) zijn aangesloten op een centrale infrastructuur. De servers draaiden tot 2016 op het hoofdkantoor Tilburg. “Daarna zijn we voor housing overgestapt naar het Tier III datacenter van Equans in Maastricht-Airport”, vertelt Coenen. “Daar staan onze servers nu in racks in een shared suite. We zijn daarmee gegarandeerd van snelle en veilige connectiviteit, hoge beschikbaarheid en goede schaalbaarheid. Ik ben zeer tevreden over de migratie van onze data naar het datacenter en over het hoge serviceniveau van Equans.”

 

DRaaS via dark fiber

In 2018 nodigde Coenen Sander Wolfs, stakeholder Infrastructure CID Equans, uit om de mogelijkheden voor disaster recovery te verkennen. Coenen: “Dit was nodig, omdat het eigen virtualisatie-platform bepaalde essentiële ERP-software niet meer ondersteunde. We hadden een andere oplossing nodig en Sander Wolfs stelde Disaster Recovery as a Service (DRaaS) voor in het datacenter Equinix in Amsterdam. Prima optie; er loopt nu een dark fiber-verbinding voor datatransport tussen het Equans datacenter te Maastricht-Aachen airport en Equinix. Dit is de basis voor de synchronisatie en backup van alle cruciale systemen voor de bedrijfsvoering van Van Geloven. Onze vitale ERP-systemen en Citrix farm met alle basisfunctionaliteiten zijn dan na één telefoontje up and running met maximaal een uur dataverlies. De resterende systemen zijn minder cruciaal en worden vanuit de back-up in het Equinix datacenter hersteld en opgestart. Binnen afzienbare tijd is de omgeving weer up and running”

Kosten-batenanalyse

Het technische én het financiële plaatje werden goed ingevuld, vindt Coenen: “Equans had een uitgebreide kosten-batenanalyse gemaakt en daaruit bleek dat DRaaS voor ons een goede optie is tegen een aantrekkelijk vast maandbedrag. In principe zie ik dit als een verzekeringspremie voor de dekking van iets dat wellicht nooit gaat gebeuren. Alle data zijn volkomen veilig in het TIER III Equans datacenter. Redundantie, brandpreventie, stroom, koeling; alles is daar perfect geregeld. De kans dat er iets gebeurt, is bijzonder klein en dan wil je ook niet de hoofdprijs betalen voor bijvoorbeeld dure cloudoplossingen. Daarom is DRaaS ook een financieel aantrekkelijke optie. Bijkomend voordeel is dat we met deze oplossing ook voldoen aan de eisen die de accountants stellen bij de inrichting van de ICT-infrastructuur en onze disaster recovery.”

 

15. Mora Maastricht 11

Synchronisatie en back-ups

De back-ups van de productieautomatisering van zes fabrieken blijft gewoon in het datacenter Maastricht. Coenen: “In principe kunnen we tot zeven jaar terug met onze data. Van de primaire machines synchroniseren we de vitale data naar Amsterdam. Daarnaast synchroniseren we de back-ups van de resterende machines naar Amsterdam. Verder loopt er een aparte flow tussen de productiesite van Mora in Maastricht en het datacenter van Equans in Maastricht-Airport. Coenen: “De prio 2 machines draaien binnen twee dagen en de prio 3 machines binnen vijf dagen. Equans heeft alles in servicecontracten en SLA’s vastgelegd. We moeten alleen nog afspraken maken voor een jaarlijkse test van de verbinding tussen de twee datacenters en het opstarten van de systemen bij Equinix.”

 

Eén verantwoordelijke partner

Coenen is blij met de leidende rol van Equans. “Equans fungeerde als projectleider en stelde de architectuur op voor deze recovery-oplossing. In het projectteam zaten specialisten van Equans met partners en onze serviceprovider Vodafone. Equans heeft ook de routering bij Vodafone geregeld, zodat in het geval van een calamiteit al het verkeer wordt omgezet naar Amsterdam en wij het datacenter in Amsterdam direct kunnen benaderen. Equans is voor mij nu het enige aanspreekpunt: één belletje of mailtje en Equans regelt alles met de betrokken partijen. De samenwerking met Equans vind ik bijzonder prettig. Alle procedures ademt veiligheid en als ik een vraag heb, dan wordt daar snel en goed op gereageerd.”

Over Mora - Van Geloven

 Al sinds de oprichting begin jaren zestig is het streven van Ad van Geloven om de beste te zijn. Mensen blij maken en verrassen met heerlijke snacks: dat is zijn missie. Passie en aandacht voor de producten, klanten en consumenten staan bij hem voorop. Van Geloven biedt klanten een uitgekiend assortiment lekkere, kwalitatieve en verantwoorde snackproducten met een goed rendement. Onder het assortiment vallen twaalf sterke merken waaronder Mora, Van Dobben, Kwekkeboom en de Bourgondiër. 

Meer weten?

Sander vertelt je graag meer over dit project en de samenwerking met Van Geloven.

Sander Wolfs

Business Consultant ICT Infrastructure (CID)

Neem contact op:

Sander Wolfs

Business Consultant ICT Infrastructure (CID)