Gebruik restwarmte door Remkes

Remkes 1440X720

Meer koeling leidt normaal gesproken tot een hoger energieverbruik. Bij pluimveeslachterij Remkes in Epe gebeurde juist het omgekeerde: meer koeling en een lagere energierekening.

Bij koeling komt warmte vrij die bij de meeste bedrijven verdwijnt in de buitenlucht. Bij pluimveeslachterij Remkes in Epe laten ze die warmte echter niet meer verloren gaan, maar maken ze er dankbaar gebruik van. Het bedrijf slaagde erin om restwarmte te gebruiken voor het verwarmen van water. "We hebben heet water nodig voor het ontveren van de kippen en voor het schoonmaken van de installaties", vertelt projectleider Jos Koedijk van Remkes. "Per dag gebruiken we hiervoor zeventig kuub water met een temperatuur van 68 graden Celsius. Dit water wordt verwarmd met een ammoniak warmtepomp."

  • Epe
  • 2013
  • Remkes

Zelfs bij lage energieprijzen leidt dit tot een jaarlijkse besparing van ruim veertigduizend euro. Dankzij de technologie van Equans kunnen wij zowel dit financiële voordeel benutten als tegemoet komen aan de eisen van de markt. Onze verwachtingen hierover zijn helemaal waargemaakt.

Jos Koedijk
Projectleider bij Remkes
Remkes 540X650

Constant op zoek naar verbeteringen

Het hergebruik van de zogenaamde restwarmte werd mogelijk nadat Remkes in 2013 een nieuwe koelinstallatie installeerde. De koelcapaciteit werd uitgebreid van 600 kW tot 1.000 kW. Deze vernieuwing was noodzakelijk door de forse uitbreiding van het in 1928 opgerichte bedrijf. De oude koelinstallatie dateerde uit 1986 en had niet voldoende koelcapaciteit om de uitbreiding van de productie bij te houden.

Duurzaamheid
"Maar we wilden meer dan alleen een grotere koelcapaciteit", zegt Koedijk. "Constant zijn we op zoek naar verbeteringen. In heel Europa en daar buiten hebben we klanten en we willen voorop lopen in kwaliteit, betrouwbaarheid en vernieuwing. We wilden daarom niet alleen een eersteklas koelinstallatie, maar ook tegemoetkomen aan de eis van duurzame productie. Met name in de voedselverwerkende industrie wordt duurzaam produceren steeds belangrijker. Steeds meer grote afnemers stellen dit als voorwaarde aan hun toeleveranciers en wij komen daar graag aan tegemoet. Van Equans Refrigeration verwachtten wij de expertise om ons daarbij te helpen."

Terugverdientijd minder dan vijf jaar

Warmteterugwinning, zoals het hergebruiken van restwarmte heet, is betrekkelijk nieuw in het Nederlandse bedrijfsleven. Equans bouwde voor Remkes een speciale koelinstallatie die draait op ammoniak en CO2. Dat zijn natuurlijke koudemiddelen die in tegenstelling tot veel synthetische koudemiddelen milieuvriendelijk zijn. Deze installatie is in staat om in combinatie met de ammoniak warmtepomp het water tot hoge temperaturen te verwarmen. "Zelfs bij lage energieprijzen leidt dit tot een jaarlijkse besparing van ruim veertigduizend euro", zegt Koedijk. "Daar komt nog eens de Energie Investeringsaftrek bovenop, waardoor we fiscaal voordeel genieten van deze energiezuinige investering. De terugverdientijd is minder dan vijf jaar. Dankzij de technologie van Equans kunnen wij zowel dit financiƫle voordeel benutten als tegemoet komen aan de eisen van de markt. Onze verwachtingen hierover zijn helemaal waargemaakt."

Meer weten?

Leg contact met een specialist!

Jeroen Beks

Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro

Neem contact op:

Jeroen Beks

Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro