Motoraanpassing draagt bij aan meer efficiency en productiekwaliteit

Parenco Renkum 20170806 Voorkeur 1440X720

Door de elektromotor van een pulper bij Smurfit Kappa Parenco in Renkum variabel te laten draaien, heeft Electroproject, een bedrijf van Equans, een belangrijke bijdrage geleverd aan het efficiënter maken van de productielijn van de papierproducent. Voor het project voegde zij kennis en expertise samen op het gebied van elektromotoren, hoogspanning en technische installatie.

Lees meer over de dienstverlening van Electroproject
  • Renkum
  • 2020
  • Smurfit Kappa

Het voordeel was: Electroproject is onderdeel van Equans – en Equans is onze huisleverancier als het gaat om elektrotechnische installaties.

Dennis Jansen
Senior Project Engineer bij Smurfit Kappa

Papierfabriek Parenco in Renkum is sinds 2018 in handen van Smurfit Kappa, een van de grootste producenten ter wereld van verpakkingspapier en -karton. Aan het begin van de papiermachine voor verpakkingspapier werkt de fabriek met een pulper, een enorme mixmachine die de grondstofpakketten tot pulp vermengt. “Door het toerental van de motor te verlagen, kunnen we de efficiency van het pulping-proces verhogen en de slijtage aan rotor en zeefplaat verminderen”, vertelt Dennis Jansen, Senior Project Engineer bij Smurfit Kappa. “Een lager toerental is bovendien energetisch interessant. Als een motor niet altijd op volle toeren draait, kun je aardige besparingen realiseren.”

Hergebruik van bestaande motor
De technische dienst van de Renkumse fabriek legde de vraag eerst bij de motorleverancier neer. Maar die kon alleen een oplossing bieden door de motor om te bouwen. Jansen: “Dat was voor ons een niet-gewenste situatie. Het betekende dat we in noodgevallen niet konden terugvallen op de oude situatie.” Vervolgens ging Jansen te rade bij Electroproject. “We hadden al eerder contact gehad, maar we hadden op dat moment geen concrete vraag. Maar ik heb ze altijd in mijn achterhoofd gehouden. Het voordeel was: Electroproject is onderdeel van Equans – en Equans is onze huisleverancier als het gaat om elektrotechnische installaties. Ook op gebied van hoogspanning doen we zaken met ze. Daarom zeiden we tegen hen: dan moeten jullie ook de hele installatie voor je rekening nemen.”

Smurfit Kappa PM2 Rollen Vanaf Zijkant 540X650

Samenwerken

“Equans is geen onderdeel van onze technische dienst, maar het voelt wel bijna zo. De hoogspanningsspecialisten waren uitermate flexibel en dachten goed mee. En Electroproject heeft goed geacteerd: altijd bereid om te helpen en soepel in het contact.”, aldus Dennis Jansen, Senior Project Engineer bij Smurfit Kappa.

Omvangrijk project
Samen kwamen de Equans-specialisten tot een ontwerp waaraan Smurfit Kappa Parenco groen licht gaf. Los van het plaatsen van de omvormer ging het om flink wat aanpassingen aan de hoogspanningsruimte waarin de motor staat. De vloer moest de omvormer van 6,5 ton kunnen dragen. Daarnaast zou Equans nieuwe hoogspanningskabels aanleggen en extra koeling voor de omvormer realiseren. Ook vernieuwde netwerkverbindingen, verlichting en  verhoogde brandveiligheid hoorden bij het project.

Complexe uitdaging
De ombouw vond plaats tijdens twee periodieke onderhoudsstops. Eén stop had voldoende moeten zijn, maar het team kreeg met onverwachte stroompieken te maken. “Ook vielen de powercellen soms uit, het resultaat van de modificaties die aan de omvormer nodig waren”, vertelt Jansen. “Het was een complexe uitdaging, maar Electroproject heeft goed contact gehouden met de leverancier van de omvormer en toen een oplossing gevonden in de vorm van aangepaste powercellen, nieuwe software en een nieuwe fysieke controller. Daarmee was de zaak onder controle.”

De oplossing

Modificeren en aansluiten van een omvormer waarmee de pulpmachine van Smurfit Kappa in Renkum op variabel toerental kan draaien – waardoor het productieproces aan efficiency en kwaliteit wint. Tegelijk verrichtte Equans alle hoogspannings- en installatiewerkzaamheden, zodat het als een complete oplossing kon worden opgeleverd.

IMG 4345 Smurfit Kappa 540X430

Veel werk verzet
Jansen kijkt daardoor terug op een soms moeizaam traject, maar is toch tevreden. “Het is geen apparaat dat je zo uit de doos haalt. Het was ook een lastige opgave door de eisen die we hadden gesteld. Electroproject heeft veel werk verzet om toch alles voor elkaar te krijgen.” Over de samenwerking is Jansen te spreken. “We hebben dagelijks contact met Equans. Ze zijn geen onderdeel van onze technische dienst, maar het voelt wel bijna zo. De hoogspanningsspecialisten uit Rotterdam waren uitermate flexibel en dachten goed mee. En Electroproject heeft goed geacteerd. Ze waren altijd bereid om te helpen en soepel in het contact.”

Belangrijke stap in efficiency en kwaliteit
Met de variabel draaiende motor bespaart Smurfit Kappa energie, maar vooral de kwaliteit van de grondstof is verbeterd. “En daar ging het om”, zegt Jansen. “Dit was een belangrijke stap in het verbeteren van de efficiency in de hele lijn. Want als je de kwaliteit van de grondstoffen verbetert, moet je verderop in het proces niet tegen bottlenecks aanlopen. Dat zijn nu onze volgende stappen, tot aan het magazijn aan toe.”

Over Electroproject en Equans

Electroproject is al 80 jaar de expert op het gebied van hoogwaardige energie- en aandrijftechnologie. Wij ontwikkelen en implementeren alle soorten totaaloplossingen met bijbehorend onderhoud, beheer en services, maar bieden ook losse producten. Zo helpen wij bedrijven in alle mogelijk marktsegmenten en overheden bij het continueren, optimaliseren en verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Electroproject ziet in elke klantvraag een kans om haar specialistische kennis toe te passen en zo de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. In deze case hebben Electroproject en Equans samengewerkt aan de oplossing.

Meer weten over electroproject?

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Neem dan gerust contact op met onze specialist.

Ronald Waaijer

Sales manager

Neem contact op:

Ronald Waaijer

Sales manager