Vernieuwd ventilatiesysteem voor TivoliVredenburg

  • Verhoging luchtdebiet
  • Grote Zaal weer open met volledige capaciteit
Referentie Tivoli

Voor de gemeente Utrecht heeft Equans in 2021 een nieuw ventilatiesysteem geïnstalleerd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Volgens de destijds geldende Covid-19-richtlijnen mocht het Utrechtse muziekgebouw maximaal tweederde van de zaalcapaciteit gebruiken. In nauwe samenwerking met QL Projectbureau hebben we in de zomer van 2021 het nieuwe systeem geïnstalleerd. Daarmee is de beperking opgeheven en kan de Grote Zaal weer volledig worden gevuld.

  • Utrecht
  • 2021
  • TivoliVredenburg

Verhoogd debiet

De werkzaamheden vonden plaats op twee locaties: in de Grote Zaal zelf en in het souterrain, waar alle luchtbehandelingsapparatuur zich bevindt. Het debiet (de hoeveelheid lucht die in een bepaalde tijdseenheid verplaatst wordt) in het souterrain moest worden verhoogd van 58.000 m3 naar 72.000 m3. Dat betekende aangepaste ventilatoren voor beide luchtbehandelingskasten en een vergrote capaciteit van de verwarmings- en koelbatterij.

2014 Tivolivredenburg (C)Frans Van Bragt

Voldoende afzuigcapaciteit

Vervolgens moet de Grote Zaal goed ‘doorgespoeld’ kunnen worden met dit aangepaste luchtdebiet. Daarvoor kwamen 24 zogenaamde DFA-roosters en 28 hoog inducerende roosters in de zaal. Vier nieuwe dakventilatoren zorgen voor voldoende afzuigcapaciteit. Tot slot maken nieuwe luchtafvoerkasten in het souterrain de afzuiging compleet.

Geluidsoverlast voorkomen

Ook de luchtkanalen moesten worden vergroot. Dat was nodig om de luchtdebieten op de juiste manier bij de uitblaasroosters te krijgen. Een behoorlijke uitdaging, omdat de kanalen in de Grote Zaal op grote hoogte zitten. Om te voorkomen dat het nieuwe ventilatiesysteem geluidsoverlast veroorzaakt in de Grote Zaal, zijn nieuwe dempers geplaatst. Bij de luchtbehandelingskasten in het souterrain en boven in bestaande kanalen zijn nieuwe coulissengeluiddempers gemonteerd. Ook de dakventilatoren hebben nieuwe dempers gekregen.

Over TivoliVredenbrug

TivoliVredenburg is in 2014 ontstaan na het samengaan van Vredenburg en Tivoli. In het Utrechtse muziekgebouw komen alle muziekgenres onder één dak bij elkaar. De wereldberoemde Grote Zaal is in de jaren zeventig ontworpen door architect Herman Hertzberger. Het was sinds 1979 de vertrouwde symfoniezaal van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg. De Grote Zaal heeft verschillende niveaus en een capaciteit van 1717 (alleen zitplaatsen) tot 2000 (met staanplaatsen bij het podium).

Cover Ventilatie In Gebouwen

Meer weten over goede ventilatie in gebouwen?

Download onze gratis whitepaper

Meer weten?

Neem contact op met Ron van Apeldoorn om meer te weten te komen over dit project.

Ron Apeldoorn

Solution Engineer Ventilatie

Neem contact op:

Ron Apeldoorn

Solution Engineer Ventilatie