Wat is de energieconsumptie van onze fabriek? En waar liggen mogelijkheden om te besparen? Met die vragen deed voedingsmiddelenproducent Zwanenberg Food Group, bekend van onder meer de merken Kips en Unox, een energiescan. Dat leidde tot diverse besparingsprojecten. Equans voerde daar een van uit: het ontwerpen en installeren van een warmteterugwinningsysteem.
Het ontwerp op maat en het leidingwerk paste precies in de krappe machinekamer. Met een standaard warmtepomp was dat nooit gelukt.
Van SchijndelMaintenance Manager bij Zwanenberg
De vestiging van Zwanenberg in Oss telt diverse koel- en vriescellen. Daar wachten duizenden kilo’s vlees op verwerking tot vleeswaren, gril- en leverworst en vleesconserven. De koelinstallatie stoot flink wat restwarmte uit. Warmte die Zwanenberg voorheen via de condensor aan de achterkant van de installatie afgaf aan de buitenlucht, maar eigenlijk goed kon gebruiken. Water voor productie- en schoonmaakprocessen werd namelijk met een stoomketel opgewarmd. Een kostbare operatie vanwege het hoge gasverbruik.
Equans stelde voor om de warmtepompinstallatie in het bestaande bedrijfsproces in te passen. Van Schijndel, maintenance manager bij Zwanenberg: “Het ontwerp op maat en het leidingwerk paste precies in de krappe machinekamer. Dat was voor ons een groot voordeel vanwege de hoge hygiëne-eisen in de productieruimten. Met een standaard warmtepomp was dat nooit gelukt. Tijdens het installeren werkten de installateurs en projectleider van Equans zeer zelfstandig. Behalve de reguliere overleggen had ik er geen omkijken naar.”
Eind 2017 is de installatie van het warmteterugwinningsysteem voltooid. Sindsdien staat de warmtepomp in de koelruimte. Juist daar komt veel bruikbare restwarmte vrij. Jos Vroom, projectmanager bij Equans, licht toe: “De ammoniak-koelinstallatie haalt warmte uit producten. Waar die warmte normaal via de condensor aan de achterkant van de koelinstallatie wordt afgegeven aan de omgeving, pakt de warmtepomp die warme gassen van 30°C op. Een wisselaar in de warmtepomp zorgt ervoor dat water van 10°C daarmee wordt opgewarmd tot 53°C. Dat is goed bruikbaar voor verschillende productie- en schoonmaakprocessen.”
De ingebruikname van de warmtepomp voelt Zwanenberg direct in de portemonnee. Waar de stoomketel jaarlijks 9.100.000 kWh energie nodig had voor de verwarming van water, heeft de warmteterugwinningsinstallatie met de warmtepomp voldoende aan 464.000 kWh per jaar. Dat is slechts 5% van wat het ooit was. Op jaarbasis scheelt dat bijna €170.000 euro. Milieutechnisch is de winst ook groot: dankzij de warmtepomp stoot de levensmiddelenproducent per jaar 1.765 ton CO2 minder uit.
In de toekomst schaalt Zwanenberg het productieproces op. Dat betekent meer koeling en dus meer restwarmte. De warmtepomp kan daardoor meer draaiuren maken en meer restwarmte gebruiken voor andere doeleinden. Van Schijndel: “Er zit mogelijk nog meer potentie in.”
Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro
Marktdirecteur a.i. Food, Beverage & Agro