Legionella preventie

 • Gecertificeerde inspecteurs
 • Ervaren inspecteurs in verschillende markten
 • Overzichtelijke rapportages
TIS Inspectie Legionella Petrie Disch

Hoe voorkom je legionella?

Jaarlijks worden honderden mensen ziek van legionella. Je wilt voorkomen dat je werknemer ziek wordt. Wij helpen je graag met het voorkomen van legionella in je installatie door middel van preventie.

Om de groei van legionellabacteriën te voorkomen is legionellapreventie noodzakelijk. De preventie bestaat uit het beheren en controleren van de waterkwaliteit en de waterveiligheid binnen je bedrijf. Equans vertaalt de actuele legionellawetgeving naar de praktijk. Al jarenlang helpen we vele bedrijven in Nederland in diverse branches.

Wat is legionella?

Legionella pneumophila is een bacterie die voor komt in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Het is niet gevaarlijk, totdat de bacterie zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die wij inademen. Stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 50°C is daarvoor de ideale omgeving.

Hoe ontstaat legionella besmetting?

Mensen worden voornamelijk ziek door deze bacterie als besmette neveldruppeltjes worden ingeademd. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche, via een sproei-installatie of in natte koeltorens. Een sterke doorstroming van het water belemmert het vermenigvuldigen van de legionellabacterie. In de meeste gevallen gaat de bacterie boven de 60°C dood

Legionella Preventie 3

Het voorkomen van legionella

In veel gevallen behoor je water elk half jaar te (laten) bemonsteren en analyseren ter legionellapreventie. Constateren onze specialisten bij periodieke bemonstering een te hoge concentratie legionellabacteriën, dan voeren zij desgewenst een onregelmatigheidsonderzoek (brononderzoek) voor je uit. Aan de hand van dit onderzoek brengen zij door middel van correcties de concentratie bacteriën naar acceptabele waarden terug. Bijvoorbeeld door desinfectie of het toepassen van alternatieve technieken voor water in zijn zuiverste vorm.

Basisplan voor legionellapreventie: 

 1. Inventariseer welke gegevens van je leidingwaterinstallatie aanwezig zijn (eventueel in samenwerking met Equans);
 2. Maak samen met Equans een plan van aanpak hoe je qua legionellapreventie binnen je locatie compliant kunt worden;
 3. Zorg in samenwerking met Equans voor een actuele risicoanalyse per installatie uitgevoerd door een BRL 6010 gecertificeerd adviesbureau, inclusief actuele drinkwatertekeningen;
 4. Voer de vereiste technische maatregelen om aan wet- en regelgeving te voldoen uit en voer de periodieke maatregelen volgens het beheersplan uit;
 5. Registreer alle beheersmaatregelen in een logboek, denk hierbij aan periodieke watermonsters;
 6. Meld normoverschrijdingen van Legionella indien je eigenaar bent van een prioritaire locatie;
 7. Houd controle over je installatie: actualiseer je legionella-beheersplan na relevante wijzigingen in je leidingwaterinstallatie

Kies samen met onze experts voor een duurzame legionellapreventie. Wil je voldoen aan alle wetgeving én aan de zorgplicht voor de mensen die gebruik maken van water in je organisatie? Er bestaan milieuvriendelijke en duurzame legionellapreventie-oplossingen.

Vraag vrijblijvend een offerte op
omschrijving van de header afbeelding

Wat zijn de kosten van legionellapreventie?

Ben je benieuwd naar de kosten van de legionella risicoanalyse en het beheersplan? Dit is afhankelijk van diverse factoren:

 • Welke type installatie(s) er word geïnspecteerd
 • De ligging van het leidingwerk (denk aan kruipruimtes, verlaagde plafonds)
 • Toegankelijkheid van het gebouw
 • Het aantal en type tappunten
 • De omvang van het gebouw

Kunnen we jou ook helpen met legionella preventie?

Onze collega's staan voor je klaar om te helpen met legionella preventie. Benieuwd naar de kosten? Vraag via onderstaand button vrijblijvend een offerte op. We streven ernaar om binnen drie werkdagen te reageren.

Vraag vrijblijvend een offerte op
Monteur Op Chemelot Roel

Liever contact?

Benieuwd wat een keuring of inspectie kost voor jou? Neem gerust contact op met onze specialist voor meer informatie.

Nanno Winkel

Specialist inspecties

Neem contact op:

Nanno Winkel

Specialist inspecties