Scios scope 12 inspectie

  • Gecertificeerde inspecteurs
  • Ervaren inspecteurs in verschillende markten
  • Overzichtelijke rapportages
Zonnepanelen1

Ben je ook verplicht jouw zonnepanelen te laten keuren volgens de Scope 12?

Ben je op dit moment bezig een zonnepark te realiseren of heb je er onlangs één opgeleverd? Dan is de kans groot dat een scope 12 inspectie uitgevoerd moet worden vanuit de verzekeraar. Deze inspectie geeft de zekerheid dat de installatie veilig is. 

Wat is een scope 12 inspectie?

Een scope 12 inspectie is een inspectie van zonnepanelen en de bijhorende installaties. Deze inspectie bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) welke veelal bij oplevering wordt uitgevoerd en het tweede deel is een Periodieke Inspectie (PI) die doorgaans elke vijf jaren plaatsvindt. Er kunnen echter afspraken worden gemaakt om de inspectie vaker uit te voeren. De EBI is een noodzakelijke inspectie, als de installatie nog niet gekeurd is.

Collega S Bij Zonnepark

Waarom zou je een scope 12 inspectie uitvoeren?

De SCIOS scope 12 inspectie levert het bewijs voor de verzekeraar dat je een veilige installatie hebt. De verzekeraar wil namelijk de garantie dat de installatie is gekeurd.

Dit is ontstaan omdat er in het verleden branden zijn ontstaan aan PV-installaties en dat was voor de verzekeraars een belangrijke reden om vanaf heden een scope 12 inspectie te eisen. Het is echter altijd goed om voorafgaand aan de inspectie de verzekeraar te vragen waar de op te leveren installatie aan moet voldoen.

Naast de scope 12 stelt het bouwbesluit ook dat de elektrische installatie en zonnestroominstallatie moet voldoen aan de NEN1010. Bij de NEN1010 zijn alleen de onderdelen van toepassing die technische voorschriften uit oogpunt van veiligheid bevatten over een voorziening voor elektriciteit. Vanuit Equans leveren we ook NEN1010 keuringen, ontdek hier meer over deze dienstverlening.

omschrijving van de header afbeelding

Wat wordt er gecontroleerd bij de inspectie?

Bij de inspectie worden zowel de zonnepanelen als de volledige installatie geïnspecteerd. Er wordt gecontroleerd of de installatie werkt, er worden metingen en beproevingen uitgevoerd en de installatie wordt gecontroleerd op veiligheid en constructie.

Welke punten worden gecontroleerd?

  • De veiligheid van de PV-installatie
  • De betrouwbaarheid van de installatie
  • De duurzaamheid van de materialen
  • De actuele staat van alle onderdelen van de installatie
  • Visuele inspectie van de zonnepanelen op schade en fabricagefouten
  • Controle op de benodigde documentatie

Ben jij ook verplicht een scope 12 inspectie uit te laten voeren?

Onze collega's staan voor je klaar om deze inspectie uit te voeren. Benieuwd naar de kosten voor een inspectie? Vraag via onderstaand button een vrijblijvend een offerte op. We streven ernaar om binnen drie werkdagen te reageren.

Vraag vrijblijvend een offerte op
Monteur Op Chemelot Roel

Liever contact?

Benieuwd wat een keuring of inspectie kost voor jou? Neem gerust contact op met onze specialist voor meer informatie.

Nanno Winkel

Specialist inspecties

Neem contact op:

Nanno Winkel

Specialist inspecties