Technische Ruimte 5

Brainport Industries Services: air treatment & air exhaust

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Thiago Dragman en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.

In de installatiepraktijk is alles anders dan wat je op school geleerd hebt

Thiago Dragman
Asset engineer air treatment & air exhaust
Werkoverleg Planning 1

Wanneer je bent afgestudeerd in maintenance engineering is werken als asset engineer op een van de grootste hightech campussen van Nederland een droombaan. Thiago kwam na zijn studie werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente als engineer bij Equans terecht. Daar maakt hij onderdeel uit van het asset engineering-team bij ASML. Een steile leercurve, dat is het wel. Maar dat is juist een uitdaging waar Thiago blij van wordt.

De asset engineering-praktijk is wezenlijk anders

“Wat mijn baan zo interessant maakt? Je zit niet de hele dag naar cijfers of berekeningen te staren. Ik ga daar, waar ik het liefst ben: het veld in. Daar kun je al die data van sensoren koppelen aan je fysieke waarnemingen om tot de juiste conclusies te komen”, vertelt Thiago over wat hem zo aantrekt in deze functie. En die praktijk? Die is wezenlijk anders dan wat hij in de schoolbanken geleerd kreeg. “De installaties in het veld worden beïnvloed door allerlei factoren. Aspecten waar niemand op de universiteit je over heeft verteld. Als je eenmaal tussen de installaties zelf staat, is alles anders dan wat je geleerd hebt.”

 

Een plan voor preventief onderhoud strekt zich uit over de gehele levensduur van een installatie of onderdeel daarvan. Die puzzel is interessant

Thiago Dragman
Asset engineer air treatment & air exhaust

Rekening houden met financiële kant

Voelen, zien en horen hoe de installaties erbij staan. Dat is slechts een aspect van het vak. Thiago: “Naast engineering heb je ook te maken met de financiële en operationele kant. Je moet zorgen voor uptime en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk omgaan met de kosten op de lange termijn. Een plan voor preventief onderhoud strekt zich dan ook uit over de gehele levensduur van een installatie of onderdeel daarvan. Die puzzel is interessant.”

Beschikbaarheid en betrouwbaarheid garanderen

Een dag op de werkvloer bestaat doorgaans uit het verbeteren en optimaliseren van onderhoudsplannen, asset-informatie monitoren en bijhouden, installaties in het veld controleren, storingen oplossen waar de storingsdienst zelf niet uitkomt en verbetervoorstellen ontwikkelen wanneer dat nodig is. Maar, zo vertelt Thiago, eigenlijk is door de schaalgrootte van de campus elke dag anders. “Toch komt asset engineering neer op beschikbaarheid en betrouwbaarheid van alle installaties over hun gehele levensduur, het onderdrukken van kosten en zorgen dat de performance van de utilities bijdraagt aan de bedrijfsdoeleinden van je klant.”

 

 

Communicatievaardigheden zijn essentieel

Thiago buigt zich over de luchtbehandelingsinstallaties en koeling. Daar stelt ASML hoge eisen aan. Om te kunnen voldoen aan de wensen van een klant is communicatie dan ook een essentieel aspect. “Theoretisch en inhoudelijk sterk zijn is een ding, kunnen communiceren wat je voor ogen hebt met een installatie is een tweede. In deze functie heb je te maken met heel wat stakeholders en transparantie over wat je doet, is dan erg belangrijk. Je wil die uptime kunnen garanderen door verbeteringsvoorstellen te doen en je wil tegelijkertijd de klant tevreden houden wat betreft kosten. Dat vergt behoorlijk wat communicatieskills.”

 Meer richting de creatieve kant

Hoe Thiago zijn toekomst als asset engineer voor zich ziet? In zijn masterthesis focuste hij zich op predictive maintenance en hij voorziet dat die techniek steeds meer deel zal gaan uitmaken van zijn takenpakket. Daar zet hij echter wel een kanttekening bij. “Sensoren en algoritmes worden steeds vaker toegepast bij preventief onderhoud. Dat kan goed werken, maar je moet als organisatie wel afwegen of het de investering waard is.”

En hoe zien de komende jaren eruit wat betreft zijn eigen loopbaan? Thiago: “Elke dag genieten van mijn werk en blijven leren. Ik zou graag meer de creatieve kant van engineering opzoeken: puzzelen met allerlei technische aspecten en klanteisen, nieuwe oplossingen bedenken voor problemen en uiteraard ook meer de inhoud wat betreft elektronica en programmeren opzoeken. Ik ben er klaar voor.”

 

Samenwerking Engineers Asml