Samenwerking Engineers Asml

Brainport Industries Services: compressed air & vacuum

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Robert Jan Hondelink en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.

De dynamiek en complexiteit van een hightech-omgeving maken dit werk uitdagend.

Robert Jan Hondelink
asset engineer compressed air & vacuum
MDW Werkfoto 4

Asset engineering gaat niet alleen over dagelijks onderhoud en beheer. Het is ook een kwestie van kijken hoe het onderhoud efficiënter kan. Hoe je als engineer de eisen van je klant meeneemt in je beheer. En, hoe je zorgt voor een toekomstbestendig landschap aan installaties door rekening te houden met een complete levenscyclus in je onderhoudsplannen. Robert Jan doet dit voor de perslucht- en vacuüminstallaties op de campus van ASML in Veldhoven. Via Equans is hij betrokken bij het Maintenance House van de chipmachinefabrikant.

Extreem gevoelige installaties

De installaties die Robert Jan beheert, voorzien clean rooms, cabines en uiteindelijk chipmachines van de gespecificeerde materie die ze nodig hebben om te kunnen functioneren. “En bij ASML gaat dat natuurkundig gezien tot in de extremen. De cabines moeten zo schoon mogelijk zijn. Er wordt dan ook niet zomaar perslucht gebruikt, maar XCDA. Dat betekent ook dat de installaties heel gevoelig zijn. Worden specificaties niet gehaald, dan kan dat leiden tot kostbare downtime”, vertelt de asset engineer.

De complexiteit van de werkvloer en hightech-installaties maken het werk voor mij uitdagend en interessant tegelijk.

Robert Hondelink
asset engineer compressed air & vacuum

Regelmatig de technische ruimtes in

Hoe verricht je dan onderhoud aan zulke gevoelige installaties in een fabriek die 24/7 draait? Robert Jan: “Regulier onderhoud is gepland en vindt door het jaar plaats. Eens per jaar bestaat de mogelijkheid om onderhoud te verrichten aan kritische installaties. Het programmeren moet nauwkeurig gebeuren en in een dergelijke hightech-omgeving met nanoproductie wordt dat ook met de jaren complexer. Dat maakt het werk voor mij razend interessant.”

Door onder meer het schrijven van de juiste onderhoudsprogramma’s - die verwerkt worden in het enterprise asset managementsysteem - kent Robert Jan de installaties inmiddels van buiten. “Ik probeer dan ook regelmatig de technische ruimtes in te lopen om gevoel te houden met de installaties. Ja, ik houd de data die gegenereerd worden via sensoren bij, maar je zult altijd empirisch moeten werken om te weten wat er zich echt afspeelt.”

Dynamiek op de werkvloer

Dat Robert Jan zich thuis voelt tussen de installaties is niet verrassend. Hij startte zijn loopbaan als maritiem officier op de grote vaart waar hij zich specialiseerde in het beheer en onderhoud van machinekamers. Vervolgens werkte hij als hydraulisch service engineer op projecten over de hele wereld en deed hij ook nog ervaring op in de wereld van warmtekrachtcentrales en gasturbines. “Die dynamiek, die heb ik nodig. Waar ik die eerst vond in de afwisseling en het reizen, ervaar ik die bij Equans in de complexiteit op de werkvloer en de hightech-installaties waar ik mee werk. Het is voor mij uitdagend en interessant tegelijk om daar een bijdrage aan te leveren.”

 

Het gaat niet alleen om techniek

Net als bij zijn asset engineering-collega’s merkt Robert Jan dat goed kunnen communiceren belangrijk is in zijn baan. “Asset engineering gaat niet alleen om de techniek, maar ook om het meenemen van een klant in jouw gedachtegang. Als je een bepaald voorstel voor ogen hebt, moet je goed kunnen formuleren waarom dit nodig is. Dat moet ook wanneer je betrokken bent bij pre-engineering voor een nieuw project. Ik breng daarin graag advies uit, want als een ontwerp niet voldoet aan de maintenance-standaard die wij hebben ingevoerd, komt het later terug op je bord.”

Kennisdelen als asset engineer

Hoewel Robert Jan breed is opgeleid, heeft hij nu één type installatie onder zijn hoede. Is dat niet te nauw qua specialisatie voor iemand die dynamiek nodig heeft? “Die nauwe specialisatie vind ik juist heel gaaf. Je gaat echt de diepte in. De uitgebreide kennis die ik inmiddels heb opgedaan, zowel op het gebied van asset engineering en de installaties zelf, als met het omgaan met klanteisen, is ook goed toepasbaar in andere omgevingen. Wat dat betreft zie ik mezelf ook wel weer de breedte ingaan om zo als asset engineering-team van Equans andere bedrijven te laten profiteren van onze expertise.”

Werkfoto Anoniem