Arie Van Lieshout

Brainport Industries Services: water&water treatment

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Arie van Lieshout en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk. Arie is asset engineer water & water treatment bij Equans op de ASML-campus. Hij werkt daar al bijna 30 jaar aan het up en running houden van de utilities. In allerlei functies. Op het terrein van de chipmachinefabrikant wordt gewerkt aan hightech-apparaten van zo’n hoog niveau, dat absolute nauwkeurigheid aan het onderhoud cruciaal is om de gewenste 99,8 procent uptime te garanderen. Een uitdaging dus. En daar vertelt hij graag over.

Die installatie? Die voelt inmiddels als je eigen kind.

Arie van Lieshout
asset engineer water & water treatment
Water Engineering

Als je al zo lang bij een bedrijf werkt, dan zou je denken dat weinig je meer kan verrassen. Dat geldt niet voor Arie’s dagelijkse werkplek. De campus is in de afgelopen decennia zo rap uitgedijd en op technisch gebied zo doorontwikkeld, dat hij van e-installateur op een tijdelijk project doorgroeide naar allround monteur (en in de tussentijd werktuigbouwkunde studeerde en zijn e-certificeringen in zowel hoog- als laagspanning onderhield) en vervolgens naar asset engineer. In die laatste rol is hij voor de volledige water- en waterbehandelingsinstallatie verantwoordelijk. Daaronder valt drinkwater, behandeld water en waste water treatment. En in deze functie krijgt hij nog elke dag te maken met uitdagingen op het gebied van asset management.

De opkomst van asset management

In al zijn jaren bij Equans heeft Arie met bijna alle andere installatie-onderdelen op de campus kennisgemaakt. Bovendien werkt hij nog steeds graag mee met de andere engineers om alle ins en outs van het installatielandschap op de ASML-campus te leren. Je hebt immers een passie voor techniek of niet.

Hij was er bij toen het onderhoud aan de installaties werd opgedeeld in preventief onderhoud en doorlopend onderhoud. Vervolgens stond Arie samen met collega Andries de Wilde aan de basis van de afdeling asset management. Iets wat zo veel aandacht vroeg, dat ze al snel extra mensen nodig hadden die verstand hadden van én grote campussen én asset engineering als opzichzelfstaande discipline.

Rekening houden met techniek én je klant

Arie: “Van elk component in de installaties die ik beheer heb ik de levensduur in kaart gebracht. Hoe en wanneer kan je het beste onderhoud uitvoeren en is het dat wel waard of is vervangen een betere optie? Die keuzes kun je alleen maken als je het complete plaatje kent. Van zowel de installatie in haar geheel, als nieuwe projecten waarbij een uitbreiding nodig is. Als asset engineer werk je aan een meerjarenplanning waarin je niet alleen de installaties kent, maar ook rekening houdt met de ambities van je klant. Moet een installatie tien of dertig jaar meegaan, welke bouwplannen zijn er, wat is het budget van de klant voor het onderhoud? We gaan als asset engineer dan ook steeds meer richting een bedrijfsmodel met sustainable asset management, waar juist dit soort vragen net zo belangrijk zijn als de techniek zelf.”

Een combinatie van data en de realiteit op de werkvloer

Je kunt gerust stellen dat Arie ‘zijn’ installatie van binnen en buiten kent. “Die voelt als een eigen kind. Ik maak storings- en kostenanalyses van alle data, maar loop ook regelmatig fysiek door de installaties heen. Kritische pompen krijgen periodiek een trillingsmeting om zo voorspellingen te kunnen doen op falen. Maar je moet ook leren luisteren naar de geluiden en trillingen van een installatie. Sommige zaken zie je niet direct in je data-analyses terug, maar zijn wél van belang om te weten om je uptime zo hoog mogelijk te houden.”

 

Als asset engineers vragen we altijd die Ferrari, terwijl een Audi ook perfect is

Arie van Lieshout
asset engineer water & water treatment

Vanaf het begin af aan meedenken: ja graag!

Ook wanneer er wordt uitgebreid op de campus is Arie betrokken. “Omdat de locatie zo groot is en de waterleidingen lang, is het niet altijd makkelijk om de kwaliteit van het water bij het tappunt op peil te houden. Daar moet je goed over nadenken en je conclusies in je plannen vastleggen. Bij nieuwe projecten sluit ik graag aan bij het projectteam om advies uit te brengen. Een leiding door een ketelhuis trekken, is bijvoorbeeld geen goed idee vanwege de hitte en de bacteriegroei die het kan veroorzaken. Wat dat betreft zijn we wel echt lastposten”, zegt Arie. “We vragen altijd die Ferrari, terwijl een Audi ook perfect is.”

De asset engineers van Equans: veeleisend en precies

Die veeleisende houding van de asset engineers is niet zonder reden: “Ik denk dat er in Nederland maar een paar behandeld water-installaties zijn die aan de eisen moeten voldoen waar wij dagelijks mee te maken hebben. De semiconductor-industrie vraagt het uiterste van de kwaliteit behandeld water dat nodig is. Dat betekent dat je bijna elke dag bezig bent met de vraag: hoe onderhoud je een dergelijke installatie op een duurzame manier? Hoe ga je met componenten om? Welke zijn kritisch voor het garanderen van uptime? Hoe voer je inspecties uit? Welke metingen doe je wanneer? Wat zijn de grenswaarden? Kortom: als asset engineer ben je elke dag bezig met analyses, langetermijnverbetervoorstellen en frequente optimalisaties. Geen dag is hetzelfde.”

Arie Van Lieshout 2