Zuyderland Laboratoriumgebouw 2

Net nieuw en al wereldberoemd

Bekijk onze nieuwe reclamecampagne

Bekijk het hier!

Compleet nieuw laboratorium Zuyderland in gebruik genomen

12 april 2022

Equans heeft vorige maand de realisatie van een nieuw laboratorium van Zuyderland afgerond. Na 1,5 jaar is het nieuwe lab ook officieel geopend en in gebruik genomen. De complexe techniek en medische kwalificaties maakten het een flinke klus, die naar grote tevredenheid van Zuyderland is opgeleverd.  

Het nieuwe laboratorium omvat het Klinisch Chemisch Hematologisch Lab (KCHL), de afdeling Medische Microbiologie, moleculaire diagnostiek en een aantal kantoren.
In totaal heeft het gebouw een oppervlak van 3900 m2 inclusief een fietsenkelder en een ondergrondse aansluiting op het hoofdgebouw. Het is de werkplek voor bijna 350 medewerkers van Zuyderland.

Equans is niet alleen verantwoordelijk voor realisatie, maar ook voor het onderhoud van alle technische installaties. Voor de bouw, die is gestart in juli 2020, werkten we samen in een bouwteamconstructie. Voor de voorzieningen kon de bestaande infrastructuur van het ziekenhuis worden gebruikt, zoals de CV installatie, drinkwater, koeling en stoom.

Projectleider Dennis Martens van Zuyderland vertelt: “Het nieuwbouw laboratorium huisvest veel verschillende lab specialismen met ieder een eigen complexiteit in werkwijze of indeling maar ook in installaties. Door het bouwteam is hard gewerkt om de realisatie van het gebouw binnen de strakke planning te voltooien. Met als resultaat een mooi en functioneel gebouw waar de laboratoria weer jaren mee vooruit kunnen.”

Elektrotechnische werkzaamheden in het gebouw

  • verlichting
  • hoofdverdeelinrichting: van verdeelkast tot alle stopcontacten
  • hoogspanningsinstallatie
  • dataconnectie
  • inbraakpreventie
  • brandbeveiliging


Regeling luchtdruk

In de laboratoria en labruimtes komt een speciale techniek kijken rondom drukhiërarchie. De labruimtes hebben bioveiligheidsniveau 2 en 3 in verband met de micro-organismen die mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De luchtdruk in de ruimte met bioveiligheidsniveau 3 is lager dan die van de omgeving, zodat de lucht altijd ‘naar binnen’ stroomt. Ook zijn HEPA filters toegepast voor het continu filteren van alle lucht die naar buiten gaat.

zuyderland laboratorium

Volledig digitaal ontwerp

De gebruikers zijn vroegtijdig betrokken bij de bouw. Dit was mogelijk omdat in het gehele ontwerp Building Information Modeling (BIM) is toegepast. Dit is een grote verbeterslag, omdat we vanuit de techniek problemen sneller kunnen verhelpen.

Projectleider Ludo Kolgen blikt terug op een geslaagd project: “Met de oplevering van het lab hebben we Zuyderland opnieuw kunnen ontzorgen.” Equans blijft in de toekomst betrokken op het gebied van beheer en onderhoud.

Lees meer over de duurzame samenwerking met Zuyderland