Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Jeffrey Heijboer en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.
Electrical asset engineering is complex, maar maakt het werk eindeloos interessant
Jeffrey Heijboerasset engineer electrical
Gaat het over elektriciteitstoevoer en elektrische installaties bij ASML? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met Jeffrey. Hij is asset engineer voor Equans binnen het Maintenance House-team van de Veldhovense chipmachinefabrikant. Hoogspanning, laagspanning: Jeffrey is de installatieverantwoordelijke die ervoor moet zorgen dat die cruciale 99,8 procent uptime gegarandeerd blijft. En aangezien er geen enkele technische ruimte, fabrieksruimte of installatie zonder elektriciteit kan, levert zijn werk elke dag uitdagingen op. Maar, zoals Jeffrey zelf zegt: “Dat houdt het spannend.”
In zijn dagelijkse werk beheert en monitort hij de elektrotechnische installaties - zowel via sensoren en data als op de vloer -, maakt hij plannen voor het onderhoud daarvan, meet en valideert hij, doet hij optimalisatievoorstellen, zorgt hij voor de juiste instructies, protocollen en bevoegdheden en leidt hij e-monteurs op. Daarnaast doet hij zelf de meer complexe inbedrijfsstellingen, duikt hij in de storingen die niet door de storingsmonteurs op te lossen zijn en is hij betrokken bij nieuwe projecten.
Jeffrey: “Door deel te nemen aan die voortrajecten van de bouw van nieuwe ruimtes leer je de installaties al kennen voordat ze er staan. Ook kun je als engineer advies geven tot op detail om tot een goede uitvoering te komen. Dat draagt ook bij aan optimaal onderhoud in de latere fase.
Elektra betreft alle facetten van een fabriek. Dat maakt het werk complex, maar ook eindeloos interessant.
Jeffrey Heijboerasset engineer electrical
Elektra betreft alle facetten van een fabriek. Dat maakt het werk complex, maar ook eindeloos interessant.
Jeffrey Heijboerasset engineer electrical
Wat zijn baan als asset engineer zo interessant maakt? “Je beheert de installaties met het oog op de complete levensloop. Dat is op zichzelf al een uitdaging, want je hebt rekening te houden met eisen van de opdrachtgever. Downtime is een no-go en tegelijkertijd moet je onderhoud plegen. Dat is steeds weer een puzzel, maar als het lukt, heb je wél eer van je werk”, vertelt hij.
Dat hij zich de hele dag bezig mag houden met elektrotechniek is ook nog eens een dik pluspunt aan zijn huidige functie. Jeffrey: “Elektriciteit is meer dan alleen spanning. Je moet ook zorgdragen dat de kwaliteit van de spanning goed is. Is dit te laag, dan heeft het effect op een machine en dat heeft weer effect op de kwaliteit van een product. Daarnaast betreft elektra alle facetten van een gebouw. Je bent betrokken bij alle systemen en dat maakt het werk complex, maar ook eindeloos interessant.”
‘Downtime is een no-go en tegelijkertijd moet je onderhoud plegen. Dat is elke keer weer een interessante puzzel’
Jeffrey begon zijn loopbaan als elektrotechnicus in de industrie en scheepsbouw. Daar stelde hij bijvoorbeeld de installaties van grote zeeschepen in bedrijf tijdens proefvaarten. Het is dus geen verrassing dat hij graag in het veld werkt. Toch ontkomt deze asset engineer niet aan het uitpluizen van de data die ‘zijn’ installaties genereren.
“Overal zijn sensoren en dat is ook nodig bij een grote campus. Aan de hand van de data uit die sensoren geef ik advies of voer ik een actie uit. Maar, om te weten wat er echt speelt in het geval van een storing, ga ik altijd hands-on de technische ruimtes in om te zien hoe een installatie erbij staat”, onderstreept Jeffrey.
Werken met elektriciteit vergt enorme nauwkeurigheid om veiligheid te waarborgen. Jeffrey: “Werk je met spanning, dan kan er veel fout gaan. En ook goed fout. Voordat ik een advies uitbreng of het veld in ga, bereid ik dat achter mijn bureau tot in de puntjes voor. Ben ik eenmaal op locatie, dan volg ik procedures op en let ik op mijn omgeving. En als je dan eenmaal een probleem hebt opgelost en de klant er niks van heeft gemerkt, dan weet je dat je het goed hebt gedaan.”
Ben je benieuwd naar meer verhalen van de werkvloer? Hier zie je een aantal van onze asset engineers die je nog meer vertellen over ‘hun’ installaties en werkgebieden.