MDW Brent Boerema 1

Brainport Industries Services : fire safety

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor Brent Boerema en zijn collega’s is de situatie in de praktijk net zo belangrijk.

Techniek en sociale skills komen samen in een job als asset engineer

Brent Boerema
Junior asset engineer
Werkoverleg Planning 1

Bewaken van brandveiligheidsinstallaties, werkvoorbereider voor e-installaties bij nieuwe bouwprojecten en meekijken met andere asset engineers wanneer de mogelijkheid zich voordoet: een greep uit een werkdag van Brent. Hij startte twee jaar geleden als junior asset engineer in het Equans-engineeringteam dat nu onder het Maintenance House van ASML in Veldhoven valt. “Eerst ben ik me gaan oriënteren. Dat hield in: meelopen met collega’s, het hele landschap aan assets leren kennen, data bekijken. Vervolgens werd me gevraagd of ik het bewaken van de brandveiligheid op me wilde nemen”, vertelt Brent over zijn eerste jaar bij Equans.

 Van beheer tot documentatie

Rookmelders, sprinklerkopjes, brandblusinstallaties en meer: het valt allemaal onder het beheer van Brent. Hij zorgt dat het onderhoud van alle oplossingen voor brandpreventie op tijd wordt gepleegd, binnen budget, volgens de eisen van de opdrachtgever en met oog voor de complete levenscyclus van de installaties en onderdelen.

Brent: “Brandbeveiligingsinstallaties hangen aan een netwerk en daar komt veel wetgeving bij kijken. Wij zorgen voor de beheerplannen, jaarlijkse certificeringen en andere certificaten, pakken inspectiepunten op en zorgen dat alle documentatie in orde is. Daar komen ook de rapportages rondom incidenten en storingen bij.”

Het is fascinerend om te onderzoeken hoe je beheer van assets kunt laten samensmelten met de verwachtingen en eisen van je klant

Brent Boerema
Junior asset engineer

Technisch onderlegd én sociale skills

Een belangrijk onderdeel van zijn werk vormt ook de communicatie met de klant waarvoor hij assets beheert. “Je moet voor een job als deze niet alleen technisch onderlegd zijn, maar ook sociale skills hebben. Je moet goed kunnen verwoorden wat je doet en waarom je bepaalde keuzes maakt. Dat geldt voor gesprekken, maar ook voor rapportages of e-mails. En je moet ook het gesprek aan durven gaan om bepaalde puzzelstukjes op zijn plaats te krijgen”, vindt Brent.

Blik verbreden als werkvoorbereider

Die cruciale communicatievaardigheden heeft Brent nog eens dubbel zo hard nodig in de taken die hij naast asset engineering voor fire safety uitvoert. Als werkvoorbereider voor een projectgroep voor nieuwe projecten op de campus maakt hij onder andere calculaties voor de nieuw aan te leggen elektrische installaties.

 

 

Brent: “Betrokken worden bij nieuwe projecten is een prettige positie voor asset engineers. Wanneer je onderhoud en beheer doet, moet je het doen met de installaties die er al staan en daar je plannen op aanpassen. Nu sluit je aan bij het voortraject van de bouw van een asset. Daarin kun je vooraf meedenken in bepaalde besluiten. Je kijkt dan ook hoe deze zullen uitpakken voor asset engineers die de installaties straks moeten beheren.”

Kennis van asset engineering verspreiden

Dat Brent nog lang niet uitgeleerd is, is duidelijk. Hoe hij zijn toekomst bij Equans voor zich ziet? “Het traject als elektrotechnisch werkvoorbereider bij nieuwe projecten vind ik interessant, maar ik ben nog niet klaar om me toe te leggen op een discipline. Ik wil mijn horizon zo breed mogelijk houden, leren en kennis absorberen. En, ik hoop dat straks via Equans ook voor meerdere bedrijven te kunnen doen, zodat andere organisaties ook kunnen profiteren van alle kennis binnen ons asset engineering-team.”

MDW Brent Boerema 3