Dashboard Analyse LS V2

Brainport Industries Services: strategy & ISO55001

01 september 2021

De balans tussen praktijk en data. Dit is de Asset Management Service van Equans

Kijken. Luisteren. Voelen. De asset engineer van nu analyseert en stuurt dan wel regelmatig op data van een installatiesysteem, maar voor het asset engineering-team van Equans is de situatie in de praktijk net zo belangrijk. Voor Guojun Zhu komt daar ook nog een stuk strategie en advies bij. Als asset manager bewaakt hij de balans tussen enerzijds de operationele en financiële eisen van de klant en anderzijds het onderhoudsmanagement dat nodig is om een hoge uptime te garanderen.

Asset management is een combinatie van techniek en emotie

Guojun Zhu
strategisch asset manager, main support & ISO55001
MDW Werkfoto 2

Het technisch geweten van ASML. Dat is het asset engineering team van Equans dat onderdeel uitmaakt van het Maintenance House van de Veldhovense chipmachinefabrikant. Met een achtergrond in werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten van Delft en Leuven – waarbinnen hij gepromoveerd is in engineering management - zit Guojun wat dat betreft prima op zijn plek. Maar, waar zijn collega’s specifieke utilities onder hun hoede hebben, overvleugelen de taken van Guojun het gehele installatielandschap.

Onderhoudsmanagement over de gehele levenscyclus

Zo min mogelijk downtime. Zorgen dat de techniek 100 procent betrouwbaar is, ook aan wet en regelgeving voldoet, en betrouwbaar blijft. Letten op financiële kosten. Of met andere woorden: de installaties zo beheren dat de beste resultaten worden behaald. Zowel in de ogen van de klant, als in de ogen van de asset engineers.

Guojun: “Wij koppelen het technisch installatieonderhoud aan de eisen van de organisatie waar je voor werkt. Met asset management kom je niet pas in actie als er storingen zijn, je werkt proactief aan structureel onderhoud. Dat betekent dat je kijkt in welke situatie je klant zich bevindt, op welke manier je onderhoud doet, welke techniek je nodig hebt en welke engineers en monteurs je waar en wanneer inzet. Dat doe je over de gehele levenscyclus van de assets en het installatielandschap. En terwijl je dat doet, probeer je de wens van de klant en de werkelijkheid op de vloer zo goed mogelijk samen te brengen.”

 

Het is fascinerend om te onderzoeken hoe je beheer van assets kunt laten samensmelten met de verwachtingen en eisen van je klant

Guojun Zhu
strategisch asset manager, main support & ISO55001

Goed verwachtingsmanagement is key

Kortom: als asset manager houd je rekening met techniek, tijd, geld en mensen. En zeker dat laatste is geen exacte wetenschap. “Onderhoudsmanagement is een combinatie van techniek en emotie”, vindt Guojun. “Wanneer een monteur bij jou thuiskomt, moet hij de juiste vragen stellen om vertrouwen te wekken. Hij moet professioneel overkomen en jou het gevoel geven dat hij weet waar hij over praat. Als asset manager doe je dat ook, maar in mijn geval voor een bedrijf met meer dan 10.000 mensen. Je hebt daarom mensenkennis nodig en moet goed verwachtingen kunnen managen.”

Kijken naar de vraag achter de vraag

Jezelf kunnen verplaatsen in een klant is een aspect van asset engineering en asset management waar je als buitenstaander niet direct aan zou denken. “Maar die emotie is superbelangrijk. Wat voelt je klant, wat verwacht hij? Daar zitten heel wat facetten aan. Onze klant stelt hoge eisen en wij proberen daar onze interne processen op aan te passen en zo toegevoegde waarde te leveren. Daarbij kijken we ook naar the bigger picture. Ja, een klant wil ten eerste zo weinig mogelijk downtime, maar hoe ga je hem helpen op de lange termijn? Hoe maak je het installatielandschap toekomstbestendig? Ook daar denken we over mee”, zegt Guojun.

 

Context bepaalt je werkwijze

Asset management hangt dus sterk af van de context waar je je in bevindt als asset engineering-team. Guojun: “Elke klant is uniek. Je hebt te maken met behoeften van de organisatie, de business en stakeholders, financiën, wet- en regelgeving, de installaties zelf en natuurlijk ook de levenscyclus van de assets. De ene keer zijn de installaties complex, de andere keer is juist de organisatie zelf ingewikkeld. Het is fascinerend om te onderzoeken hoe je beheer van assets met al die factoren kunt laten samensmelten.”

Elke dag een intrigerende puzzel

Het is misschien geen sexy vakgebied zoals data science, grapt Guojun, maar het is enorm uitdagend om al die belangen en wensen op elkaar aan laten sluiten. “Ik werk nu al meer dan 12 jaar bij Equans en reis elke dag drie uur op en neer om steeds weer verrast te worden met een interessante puzzel. Je kunt het dus echt een passie noemen.”

Jack Tillmanns Www.Fotofocus.Nl 45