21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Definitieve gunning voor omvorming zwembad de Tongelreep

30 september 2021

Een heugelijk feit: medio augustus ontving Equans, voorheen ENGIE Services, de definitieve gunning voor het ontwerp van zowel de elektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties voor de omvorming van zwembad de Tongelreep in Eindhoven.

Jeroen van Hellenberg Hubar (tendermanager bij Equans) was verantwoordelijk voor het aanbestedingstraject. Jeroen: “Als tendermanager ben ik eigenlijk een projectmanager aan de commerciële voorkant van het traject. Met de definitieve gunning voor het bouwteam voor de omvorming van zwembad de Tongelreep zitten we vroegtijdig aan tafel bij de Gemeente Eindhoven. Dit zorgt ervoor dat we in de eerste ontwerpfase al betrokken zijn bij de bouwplannen van het project. Een bouwteam is een mooie methode om onze kennis over thema’s als duurzaamheid in te brengen en samen tot creatieve ideeën te komen. Er ligt nog geen kant-en-klaar ontwerp, dus is er binnen de kaders van de opdrachtgever alle ruimte om tot het beste ontwerp te komen voor de Gemeente Eindhoven, sporters, verenigingen en families. ”

Samenwerking
Samen met een bouwteam van de Gemeente Eindhoven, de architect, constructeur en de partij voor zwembadinstallatie doorloopt Equans als enige technische dienstverlener het komend anderhalf jaar alle ontwerpfasen: Voorlopig, Definitief, Technisch en Uitvoeringsontwerp. Tot nu toe verloopt het project volgens planning. De komende periode ontvangen de verschillende belanghebbenden meer informatie over het vervolgproces en wordt er een toelichting gegeven op het schetsontwerp. Het definitieve ontwerp moet medio 2022 klaar zijn, waarna de technische uitwerking en de voorbereiding van de bouw start. In 2025 staat de oplevering gepland.

Raymond Moest (projectmanager bij Equans): “Als projectmanager ben ik vanaf de start betrokken om tot een plan van aanpak te komen. Ik ben voor de omvorming van het zwembad benaderd, omdat ik in Kerkrade een soortgelijk project aan het uitvoeren ben waarbij een sportcomplex met zwembad en sporthal gebouwd wordt.”

Gewenste resultaat
In de plannen zijn de wensen op het gebied van recreatie, medische-indicatie, breedtesport en topsport meegenomen. De gemeente Eindhoven heeft als opdrachtgever duidelijke eisen gesteld rondom duurzaamheid, zowel in bouw, materiaal en materieel als in duurzame opwekking van energie en warmte, en in gebruik en uitstraling. Raymond: “De eyecatcher van het gebouw is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Dit gebouw wordt in ere gehouden met al haar functionaliteiten. Daaromheen moet een compleet nieuw zwembad worden gebouwd. Er komt een moment dat - met zo min mogelijk overlast - het oude zwembad afgekoppeld moet worden en het nieuwe aangesloten wordt. De verwachtingen zijn hoog gespannen in Eindhoven, omdat een gedeelte van het zwemcomplex al lange tijd ongebruikt is. We kijken ernaar uit om aan alle verwachtingen van belanghebbenden, stakeholders én natuurlijk van alle Brabanders die gebruik gaan maken van het sportcomplex te voldoen.”

 

Relevant nieuws

Het hijsen van de vlag, met v.l.n.r. Arjan Sixma, Directeur Operatie Noord-Nederland bij Equans, Ate van der Zee, Voorzitter RvB UMCG, Geert Klein Lebbink, Adjunct-directeur bij Trebbe Bouw en John Ottens, Directeur Integrale Projecten regio Noord bij BAM Bouw en Techniek © foto Digna ten Napel

FourCare levert nieuw Radboudumc op

Equans maakt stappen in de digitalisering van maintenance samen met PlanRadar