20221027 150458(1)

Duurzame productie van start bij BRB

19 december 2022

BRB heeft dit najaar een nieuwe productielocatie geopend in Echt, Limburg. Hiervoor heeft Equans het volledige technische ontwerp, de software engineering en de realisatie van een nieuwe installatie verzorgd. Deze installatie zorgt ervoor dat de productie van smeerolie-additieven en andere specialiteiten soepel, veilig en energiezuiniger van start kan.

BRB, onderdeel van PETRONAS Chemicals Group Berhad, is een van 's werelds grootste onafhankelijke fabrikanten en leveranciers van specialiteiten zoals siliconen, smeermiddel additieven en chemie. Deze worden onder meer toegepast in de automotive en industriële markt en in oplossingen voor trendsetting cosmetica. Als gevolg van de transitie naar meer duurzame en elektrische applicaties, ziet BRB groei en verandering in vraag. Daarom is er contact gelegd met Equans voor een nieuwe uitdaging.

Installatie belangrijk onderdeel maakproces

Equans heeft het ontwerp, de realisatie, de aansluiting en de inbedrijfsstelling van een menginstallatie uit handen genomen. Deze menginstallatie is een hoofdonderdeel van het productieproces bij BRB. Als eerste worden de juiste volumes bepaald en uitgemeten. Dit gaat precies en nauwkeurig. De grondstoffen worden vervolgens verwarmd tot ongeveer 90 graden, waarna deze worden vermengd met elkaar. Dan wordt de vloeistof afgekoeld en wordt in bulk containers afgevuld of verpakt in vaten of zogenaamde industriële containers (ibc).

De samenwerking tussen Equans & BRB:

  • Detailengineering, het bouwen en het installeren van technische installaties in de productiehal;
  • De software schrijven, verfijnen en testen voor de procesbesturing van de installatie;
  • Het aansluiting van alle elektra en een hoogspanningstransformator voor het hele gebouw;
  • Equans is procesverantwoordelijk voor hele nieuwbouw van BRB;
  • Onderling uitwisselen van expertise voor de beste prestaties en optimalisaties;
  • Na realisatie is Equans tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de installatie.

Duurzame ambities

“BRB wil in 2050 de CO2-uitstoot naar nul reduceren”, vertelt Roger Dohmen van BRB Lube oil Additives & Chemicals. “Deze ambities zijn in de praktijk door vertaald naar het nieuwe proces. De installatie voor het productieproces is energiezuiniger. Bovendien wordt de restwarmte die vrijkomt bij het afkoelen opgeslagen of gebruikt voor het verwarmen van de productiehal.” De energieconsultants van Energy & Utility Partners van Equans hebben hiervoor meerdere scenario’s uitgewerkt die passen bij een versnelde energietransitie van BRB.   

Operational lease

Bijzonder aan deze samenwerking is het onderdeel “operational lease”. Ook hierin speelt Equans een rol met de Equans Geregeld aanpak. Ruud Vleugels licht toe: “Wij financieren het ‘duurzame deel’ van de totale installatie, waarbij we garanties geven op de leveringszekerheid. Tegelijkertijd ontzorgen we BRB in het beheer en verbeteren we de duurzame bedrijfsprocessen. Dat doen we op basis van heldere prestatieafspraken.”

20221027 150817(1)

Productie in start

Deze start vond plaats in november. Een spannend moment voor BRB, maar ook voor Patrick Maas, projectleider van Equans: “We zijn from scratch begonnen met ontwerpen, vragen stellen, processen doorlopen en toetsen. Na zorgvuldig testen geven we de installatie vrij en gaat de productie van start. Een spannend moment, want loopt alles zoals je het bedacht hebt? Als het lukt, zijn we extra trots zijn op het resultaat.”

Meer weten?

Benieuwd hoe we jouw bedrijfsvoering op maat verduurzamen? We staan klaar om je te helpen! 

Lees meer over verduurzamen

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners

Neem contact op:

Ruud Vleugels

Directeur Energy & Utility Partners