Ebbes Fotografie Equans Vattenvall Diemen 4667 Goedgekeurd HSE

Duurzame warmte voor o.a. Amsterdam dankzij e-boiler Vattenfall

17 maart 2023

Equans is gestart met het project ‘E-boiler Diemen’ voor Vattenfall. Deze elektrische boiler bestaat uit 3 elektrische ketels en zet stroom om in warmte. Equans realiseert de hele technische procesinstallatie, de automatisering daarvan en het gebouw van de e-boiler. De e-boiler voorziet straks woningen en bedrijven in Amsterdam, Almere en Diemen van duurzame warmte.

De e-boiler is nodig om aan de toenemende vraag naar warmte te voldoen. Met een vermogen van 150 megawatt kunnen ongeveer 20.000 woningen via het bestaande warmtenet van warmte worden voorzien.

Grote waterkoker

De e-boiler werkt eigenlijk als een soort grote waterkoker: hij zet 99,9% van de fossielvrije elektriciteit, die erin gaat om in duurzame warmte. Is er op een moment niet zoveel vraag naar warmte, dan slaat de e-boiler de warmte op in een naastgelegen buffer, vergelijkbaar met een thermoskan. Zo helpt hij ook mee aan een stabiel elektriciteitsnetwerk. Bovendien stoot een e-boiler geen CO2, fijnstof of stikstof uit.

Engineering, aanleg en plaatsing

De werkzaamheden van Equans bestaan naast de engineering en plaatsing van de 3 elektrische ketels ook uit de aanleg van alle leidingen en elektrasystemen. Partner K_Dekker realiseert als onderaannemer het gebouw. Begin 2025 moet de e-boiler operationeel zijn. Eerder realiseerde Equans voor Vattenfall de projecten Warmteopslag Diemen en de Hulp Warmte Centrale Amsterdam Driehoek.

Ebbes Fotografie Equans Vattenvall Diemen 4677 Goedgekeurd HSE

Ook interessant