Electroproject bouwt in Alblasserdam twee nieuwe dockingstations voor binnenvaartschepen. Deze laadstations voorzien verwisselbare batterijcontainers, ook wel ZESPacks genoemd, van stroom. Dit is een belangrijke stap naar emissieloze binnenvaart. De eerste van de twee dockingstations is eind dit jaar klaar.
Hoe maken we de binnenvaart CO2-neutraal? Start-up ZES (Zero Emission Services), gefinancierd door Ebusco, ING, Port of Rotterdam en Wärtsilä, ontwikkelde daarvoor de zogenaamde ZESPacks. Om deze verwisselbare batterijcontainers voor binnenvaartschepen te laden, opende anderhalf jaar geleden het eerste dockingstation in Alphen aan den Rijn. Ook dit station bouwde Electroproject in opdracht van ZES. Nu volgen een tweede en derde laadstation in Alblasserdam, die respectievelijk eind dit jaar en in Q1 2024 worden opgeleverd.
“Wij leveren de dockingstations uiteindelijk geheel gebruiksklaar, op”, vertelt Ronald Waaijer, accountmanager bij Electroproject. Het laadstation krijgt twee connectors van elk één megawatt, die kunnen worden aangesloten op de 20-voetsbatterijcontainers. Daarna kan het laden beginnen. “Waarbij twee containers tegelijk kunnen laden. Het dockingstation is daarbij ook nog eens semi onbemand. Electroproject helpt, naast de bouw, mee met de ontwikkeling van protocollen en standaarden. “Die moeten ervoor zorgen dat alle batterijen op elk laadwisselstation passen en op elk schip kunnen worden aangesloten.”
Op het laadstation worden de lege ZESPacks omgewisseld voor volle. “Zo kunnen de schepen snel doorvaren, met minimale wachttijd”, aldus Ronald. ZES koos Alblasserdam als locatie, omdat hier goede havenfaciliteiten zijn. “De schepen moeten immers kunnen aanmeren”, legt Ronald uit. “Daarnaast moeten er kranen zijn om de containers van en aan boord te krijgen.”
Om de lege batterijcontainers onderweg om te wisselen voor volle, richt ZES de komende jaren een netwerk in van openbaar toegankelijke laadpunten. Zo ‘tanken’ binnenvaartschepen snel bij langs de hoofdvaarroutes en strategische plaatsen bij terminals. Als de batterijen niet aan boord worden ingezet, zijn ze ook tijdelijk aan land goed bruikbaar. “De ZESPacks zijn bijvoorbeeld ideaal om het elektriciteitsnet te stabiliseren. Bovendien zijn ze een prima oplossing voor een tijdelijke lokale vraag naar elektriciteit.”
Electroproject is al 80 jaar dé expert op het gebied van hoogwaardige energie- en aandrijftechnologie. Dit specialistische bedrijfsonderdeel van Equans ontwikkelt en implementeert totaaloplossingen, inclusief onderhoud, beheer en services.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts.
Sales manager