Equans lost netcongestie zelf op bij bouw nieuwe pand

26 juli 2022

Equans verhuist naar een nieuwe Service Hub op bedrijventerrein Hoogtij in Zaandam. Netcongestie bracht de nieuwbouw even in gevaar. Met de inzet van de eigen PowerBooster bedacht Equans een oplossing. Zo is bouwen bij netcongestie niet langer een probleem.

Sneller en flexibeler

De nieuwe Service Hub wordt een flexibele hub die specialistische afdelingen en onderdelen binnen Equans verbindt. Het pand krijgt diverse testruimtes, overhaal- en revisiemogelijkheden. Daarmee versterkt Equans haar positie als servicepartner van Original Equipment Manufacturers (OEM-ers) en eindklanten. “Met de Service Hub leveren we hogere kwaliteit tegen lagere kosten”, vertelt Projectmanager Bas Smit. “Ook maakt de hub het mogelijk om sneller en flexibeler te schakelen.” De hub heeft ook een positief effect op de effectiviteit. “Dat komt omdat we straks optimaal samenwerken tussen de bedrijfsonderdelen, op technisch én personeelsvlak.”

1.000 kVA dankzij PowerBooster

Even leek netcongestie roet in het eten te gooien. “Om al onze technische specialisten nu en in de toekomst goed te laten werken, is een 1.000 kVA-aansluiting noodzakelijk”, licht Bas toe. De kavel op bedrijventerrein Hoogtij bevindt zich echter midden in een netcongestiegebied. “Dat bezorgde alle partijen de nodige hoofdbrekens”. Ten Brinke is betrokken bij de ontwikkeling en bouw van de nieuwe Service Hub. Samen met onder meer de ontwikkelaar en netbeheerder lukte het om de huidige aansluiting, 630 kVA, van de Houthavenkade mee te nemen.” Om op de nieuwe locatie aan 1.000 kVa te komen, zette Equans de zelf ontwikkelde PowerBooster in.

Netcongestie (tijdelijk) oplossen

Die PowerBooster bestaat in dit geval uit zonnepanelen, een batterijopslag en de mogelijkheid tot het inkoppelen van een generator. Alles onder regie van een slimme aansturing. Uiteindelijk gebruikt Equans straks ongeveer 50% van de duurzaam opgewekte energie zelf, zonder tussenkomst van het net. “Een mooi voorbeeld hoe we niet alleen onze klanten, maar nu ook onszelf, ondersteunen bij uiteenlopende vraagstukken. Netcongestie hoeft dus niet te betekenen dat er geen mogelijkheid is om te bouwen. We kunnen netcongestie, tijdelijk, lokaal oplossen.” Inmiddels realiseert Equans vergelijkbare oplossingen met de PowerBooster voor diverse projecten en klanten.

Woningbouw Houthavenkade

De gemeente Zaanstad heeft al lange tijd de wens woningen te ontwikkelen aan de Houthavenkade, waar de huidige Equans-werkplaats staat. Equans stond altijd open voor een verhuizing, mits er een geschikte alternatieve locatie was. Dat alternatief werd gevonden op Hoogtij. Op die locatie bouwt Ten Brinke de nieuwe Service Hub, die Equans in de zomer van 2023 in gebruik neemt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met onze experts. 

Bas Smit

Technical Manager Datacenter Solutions

Neem contact op:

Bas Smit

Technical Manager Datacenter Solutions