Bilthoven

Equans onderhoudt, beheert en verduurzaamt Utrecht Science Park Bilthoven

09 juni 2022

Sinds 1 januari voert Equans het volledige beheer en onderhoud uit van de nutsvoorzieningen op Utrecht Science Park Bilthoven. De komende vijf jaar heeft opdrachtgever Poonawalla Science Park B.V. (PSP) geen omkijken naar de beschikbaarheid van elektriciteit, stroom, water en gas. Daarnaast draagt Equans bij aan de verdere ontwikkeling en verduurzaming van het Science Park.

Het beheer-en onderhoudscontract bestaat uit preventief en correctief onderhoud, wettelijke inspecties en keuringen en de coördinatie van onderaannemers. Uiteindelijk wil PSP zelf toe naar een regierol, waarbij zij Equans de volledige uitvoering in handen geven. Dit geeft PSP de ruimte zich meer toe te leggen op de ontwikkeling van het bedrijventerrein naar een Life Science Park, waar steeds meer bedrijven zich vestigen.

Innovatiepartner

“PSP ziet in ons dé partner die zorgt voor honderd procent beschikbaarheid van de nutsvoorzieningen”, licht Salesmanager Pieter-Jan Vessies de keuze voor Equans toe. “Wij nemen daarnaast een rol in de verdere ontwikkeling naar innovatieve, duurzame nutsvoorzieningen.” De opdracht van PSP past goed bij Equans: “We gaan een samenwerking aan voor de langere termijn, waarbij wij het volledige beheer en onderhoud van nutsvoorzieningen overnemen. We hebben veel verschillende technische disciplines in huis. Ook dragen we vanuit onze rol als innovatiepartner de komende jaren bij aan de verdere ontwikkeling en verduurzaming naar een modern Life Science Park.”

Continuïteit geborgd

Aanleiding voor het nieuwe contract is de herontwikkeling van het Science Park de komende jaren. Dat vraagt om een heldere scheiding tussen de diverse rollen die PSP nu heeft. Door het onderhoud en beheer van de nutsvoorziening over te dragen aan Equans zorgt PSP voor een duidelijke scheiding van taken. PSP blijft daarbij verantwoordelijk voor de infrastructuur, Equans verzorgt de uitvoering. “Daarnaast deed PSP het beheer met een kleine bezetting aan eigen medewerkers”, vult Pieter-Jan aan. “Dat maakt de continuïteit kwetsbaar, zeker gezien het grote belang van de energievoorziening. Met Equans is die continuïteit geborgd.”

Uniek terrein

Utrecht Science Park Bilthoven is een uniek terrein, waar diverse life science bedrijven na een start-up fase een omgeving vinden om samen te werken en door te groeien. Het terrein kent een lange geschiedenis sinds de aankoop door de Nederlandse staat in 1951. PSP verwierf het terrein, met een omvang van 23 hectare, ongeveer 60 gebouwen en 900 parkeerplaatsen, in 2014. Als eigenaar is PSP verantwoordelijk voor onder andere de infrastructuur van stoom, drink- en warm water en elektriciteit.

1804143 Bilthoven Ec Webversie