51200837625 7Fec724f49 K

Equans realiseert tijdelijke bediening Schinkelbruggen

08 maart 2022

Als onderdeel van het programma Zuidasdok wordt in Amsterdam gewerkt aan een nieuwe inrichting van verkeersknooppunten De Nieuwe Meer en Amstel. In de komende jaren wordt, met de verbreding van de A10 Zuid, ook het aantal bruggen over de Schinkel uitgebreid. Om ruimte te maken moeten twee bedieningstorens wijken en de bediening worden verplaatst. De opdracht om de tijdelijke bediening te realiseren is gegund aan Equans.

Tijdwinst

Op dit moment worden de bruggen nog bediend vanuit de bedieningstorens. In opdracht van Zuidasdok zorgt Equans ervoor dat de huidige bediening van de vijf bruggen over de Schinkel wordt verplaatst naar een tijdelijke bedienlocatie naast de Nieuwe Meersluis, zodat de huidige bedieningstorens niet meer nodig zijn terwijl de bruggen wel blijven functioneren. Beide bedieningstorens zijn zo ontmanteld vóór de start van de aanpassing van knooppunt De Nieuwe Meer. Dat levert tijdwinst op.

Bij deze complexe operatie is Equans onder andere verantwoordelijk voor het inrichten van een tijdelijke bedienlocatie, het realiseren van communicatie- en zichtsystemen op de bruggen en het verplaatsen van de (nood)bediening en scheepsvaartseinen. De verplaatsing van de bediening start naar verwachting in het najaar van 2022.

Jelmer Wittebol, projectmanager Equans: “Vanuit onze ambitie werken we samen met onze opdrachtgever, stakeholders en partners aan een duurzaam en bereikbaar Nederland. Dit project sluit daar perfect op aan, want samen zijn we verantwoordelijk voor de realisatie van het werk met minimale overlast voor het verkeer over water, het spoor en de weg.”

51840776909 53D505c2e8 K
44868659525 0Ca25e80db K

Betere bereikbaarheid

Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Zuidas en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer. “Voor deze complexe opdracht hebben we drie specialistische bedrijven benaderd met als resultaat twee kwalitatief goede biedingen, De bieding van Equans kwam daarbij als winnaar uit de bus. We zien uit naar een constructieve samenwerking met Equans. Dit is een belangrijke stap op weg naar de reconstructie van Knooppunt de Nieuwe Meer”, aldus Ferdinand Bockhoudt, projectmanager Knooppunten Zuidasdok.

De uitvoerende werkzaamheden omtrent de tijdelijke bediening van de bruggen worden naar verwachting in april 2023 opgeleverd, zodat daarna de werkzaamheden voor de reconstructie van het knooppunt Nieuwe Meer van start kunnen gaan.

Lees meer over onze dienstverlening