SI CWZ Hoofdingang 0519 07452 (3)

Equans renoveert verpleegafdeling en IC-afdeling bij Canisius Wilhelmina Ziekenhuis

12 juli 2022

Vanuit een bouwteam met Cornelissen en Hubbers en in samenwerking met de adviseur Reichealth werkt Equans aan de renovatie van twee verdiepingen van CWZ in Nijmegen. In mei markeerde de eerste sloophamer symbolisch de start van de sloop. Na de bouwvak wordt gestart met fase twee, de wederopbouw van de twee afdelingen.

Vorig jaar leverde Equans voor CWZ al een nieuwe verpleegafdeling op. De nieuwe opdracht kende een intens voortraject. Tijdens dit voortraject was er een nauwe samenwerking tussen onze calculatieafdeling, projectleiders en engineering met CWZ en Reichealth. Bas den Exter van den Brink van Equans vertelt hierover: “De ontwikkeling tot aan de start van het project is bijzonder. We hebben CWZ intensief meegenomen in onze voorstellen en keuzes voor inkoop en ontwerp. Dit konden we zo goed beargumenteren dat CWZ ons 1-op-1 de opdracht gegund heeft. Om te kunnen voldoen aan de gevraagde planning, heeft Equans in samenspraak met CWZ diverse kritische componenten met langere levertijden al vooraf in bestelling genomen. Daarnaast is ook het engineeringstraject voortijdig opgestart voordat de hoofdopdracht officieel startte, waarmee we laten zien dat we het beste resultaat willen neerzetten. Een andere uitdagende factor in dit project is het uitvoeren van de werkzaamheden terwijl de rest van het ziekenhuis doordraait, we gaan verbouwen met de winkel open”.

Samenwerking om hoge verwachtingen waar te maken

Robert Vlek ziet als projectmanager van Equans toe op de samenwerking tussen het team van Equans, de bouwpartners en het ziekenhuis. “Als bouwteam krijgen we vrijheid om zelf de planning op te stellen. Waarbij tijdig opleveren essentieel is. Doordat we al eerder hebben samengewerkt zijn de verwachtingen vanuit het ziekenhuis hooggespannen. Vanuit het vorige project heeft Equans de verbeterpunten toegepast in dit project, dat komt de kwaliteit en klanttevredenheid ten goede”.

Stap voor stap

Het bouwtraject begon met het uithuizen van de huidige afdelingen. Vervolgens is een bouwplaats opgebouwd en is de sloop gestart. Daarbij worden installaties gedemonteerd die deels intact blijven voor de nieuwbouw. Tevens voeren we ook de werkzaamheden uit voor noodvoorzieningen, die processen in stand houden zodat onderliggende verdiepingen tijdens de verbouwing door kunnen draaien. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een tijdelijke luchtbehandelingskast.

Aansluitend starten de bouwpartners begin september met de opbouw van de nieuwe verpleegafdeling. Equans is hierbij verantwoordelijk voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties en de meet- en regeltechniek. Er komen 15 nieuwe IC kamers op een verdieping. De andere verpleegafdeling zal bestaan uit 1-persoonskamers en deels 3-persoonskamers.

 

CWZ Afbeelding

Klaar voor de toekomst

De renovatie van C40 is in lijn met de CWZ-ambities: partner van de patiënt, waardevolle & zinnige zorg, inspireren & leren, en hét ziekenhuis van de regio. Nieuwe technieken die hierbij komen kijken zijn o.a. klimaatplafonds en biodynamische verlichting. Dit houdt in dat een patiënt zelf het licht kan aanpassen, afgestemd op het dag- en nachtritme en de fase van herstel. Hiermee sluiten de nieuwe afdelingen aan bij de wensen van nu.

Ook interessant