Collegezalengebouw Civic Header (2)

Equans verandert Collegezalengebouw Universiteit Leiden in duurzame eyecatcher

28 juni 2022

Het Collegezalengebouw van de Universiteit Leiden, ook bekend als ‘de schotel’, is toe aan een grondige renovatie. Equans kreeg de opdracht om de installaties van het gebouw te verduurzamen. De werkzaamheden omvatten: het ombouwen van luchtbehandelingskasten, plaatsen van convectoren en aanpassen van de elektrische voorzieningen. En dat terwijl de colleges tijdens de renovatie gewoon doorgaan.

Lage temperatuurverwarming

Het gebouw uit 1971 telt vier grote collegezalen, een restaurant en zelfstudievoorzieningen. Equans bouwt de zeven bestaande luchtbehandelingskasten in het gebouw om. “Zo maken we ze geschikt voor de aansluiting op de bestaande wko van de naastgelegen Bèta Campus”, vertelt Projectmanager Pieter Tabbes. Ook plaatsen we in de buitenring van het gebouw nieuwe convectoren (een efficiënte radiator), die netjes uit het zicht zijn weggewerkt. Vervolgens passen we de elektrische voorzieningen aan op de nieuwe bouwkundige situatie.” Equans verduurzaamt ook de installaties door het toepassen van lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling.

Werken om de colleges heen

Misschien wel het meest bijzondere aan dit project is dat het gebouw tijdens deze grote renovatie gewoon in gebruik blijft. “Dat vraagt behoorlijk wat creativiteit van het team in het faseringsplan”, licht Pieter toe. “Werkzaamheden die overlast veroorzaken voeren we uit om de colleges heen. Het is immers geen pretje om colleges te volgen als alle zeven luchtbehandelingskasten tegelijk uitstaan.” Equans is inmiddels gestart met de engineering en verwacht de renovatie in Q2 van 2023 op te leveren. Equans voert de verduurzaming uit samen met Aannemersbedrijf Den Dubbelden, die de bouwkundige werkzaamheden voor zijn rekening neemt.

 

Klaar voor de 21e eeuw

De Universiteit Leiden is geen onbekende voor Equans. “We voerden in de afgelopen jaren al verschillende grote en kleine projecten uit voor de universiteit, onder meer een nieuw energiegebouw. Met deze renovatie en verduurzaming heeft de Universiteit Leiden straks een Collegezalengebouw dat klaar is voor een duurzame 21e eeuw”, besluit Pieter.

Eyecatcher

Het Collegezalengebouw ligt aan de westzijde van het campusplein. In de zogenoemde ‘schotel’ bevinden zich de grootste collegezalen van de universiteit, waar dagelijks honderden studenten college volgen. Ook heeft het gebouw - met 1241 zonnepanelen - het grootste zonnedak van Leiden. ‘De schotel’ moet na de renovatie de eyecatcher worden op het nieuw te ontwikkelen campusplein van het Leiden Bio Science Park.

unileiden

Ook interessant

FourCare levert nieuw Radboudumc op

Equans maakt stappen in de digitalisering van maintenance samen met PlanRadar