Equans verduurzaamt datacenter Universiteit Leiden

03 mei 2022

Equans verbouwt het bestaande datacenter van de Universiteit Leiden. Tegelijkertijd realiseren we een compleet nieuw energiegebouw. Met de verbouwing en nieuwbouw zet de universiteit een grote stap in het verduurzamen van het datacenter.

De onderzoeken van de Universiteit Leiden vragen veel rekenkracht en digitale opslag. Het eigen datacenter, Snellius, zit aan zijn maximumcapaciteit en de installaties lopen tegen het einde van hun technische levensduur. Reden voor de universiteit om het bestaande datacenter een flinke upgrade te geven.

Efficiënt gebruik restwarmte en koeling

Op een stuk braakliggend terrein van de Universiteit Leiden verrijst een compleet nieuw energiegebouw. Het gebouw huisvest straks alle technische installaties waaronder de nieuwe warmtepompen, noodstroomgenerator en UPS-systemen. “We zetten de warmtepompen in om het datacenter op een duurzame manier te koelen”, legt Projectmanager Richard de Veer uit. “De warmte die vrijkomt op de datazaal, ook wel restwarmte genoemd, gebruiken we om het gebouw te verwarmen.” In een latere fase worden ook de oude gasketels in het gebouw door warmtepompen. Dit zijn belangrijke stappen richting het gasloos maken van het datacenter.

Natuurlijke omgeving

Om het nieuwe energiegebouw goed op te laten gaan in de omgeving wordt de gevel gemaakt van ‘waste based bricks’. Deze bakstenen zijn voor zo’n zestig procent gemaakt van gerecycled materiaal. Ook krijgt het gebouw speciale spuwers, die ervoor zorgen dat door regenwater een natuurlijke mosafzetting op de muur ontstaat.

De omgeving van de universiteit is het leefgebied van veel dieren, waaronder buizerds, vleermuizen en sperwers. “We metselen nestkasten in de muren om deze dieren een natuurlijke leef- en broedplek te bieden.” Daarnaast geven verspringende stenen, naden en kieren ruimte aan insecten.

Energetisch beter ontwerp

Equans ging na de gewonnen aanbesteding voor het datacenter in gesprek met de Universiteit Leiden. Richard daarover: “Binnen de ontwerpspecificaties zagen wij mogelijkheden om direct een flinke verduurzamingsslag te maken. Uiteindelijk zijn we in nauw overleg met de architect en de universiteit tot een energetisch beter ontwerp gekomen.”

In de zomer van 2021 startte Equans met de engineering, waarna de eerste bouwwerkzaamheden in november begonnen. In januari 2023 moeten het eerste deel van het datacenter en het nieuwe energiegebouw klaar zijn. Aan de Universiteit Leiden zijn meer dan 31.000 studenten en 7.100 medewerkers verbonden, waaronder topwetenschappers, onderzoekers en hoogleraren.