21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Extra rekenkracht voor grote onderwijsinstelling dankzij Equans

14 december 2021

Equans is het bestaande datacenter van een van de grote onderwijsinstellingen in Nederland aan het verbouwen en uitbreiden. Daarnaast realiseren we een nieuw installatiepaviljoen. Met de verbouwing wordt een grote stap gezet in het verduurzamen van het datacenter. 

Het eigen datacenter van de onderwijsinstelling zit aan zijn maximumcapaciteit en de installaties lopen tegen het einde van hun technische levensduur. Daarom is gekozen voor een flinke upgrade van het datacenter. 

Integrale dienstverlening
Equans verzorgt de totale integrale dienstverlening van het project: van detail engineering en installatie tot inbedrijfstelling en het onderhoud. Ook doen we het totale projectmanagement: van zowel de techniek als de bouw, voor de bouw werken we samen met een van onze partners. Verder passen we verschillende BIM-technieken toe in het project en zetten we VR in voor de review van het BIM-model.   

2 fases 
Het project bestaat uit twee fases. Fase 1 is de realisatie van het installatiepaviljoen dat zorgt voor de energievoorziening van het datacenter. Daarnaast realiseren wij in fase 1 nog een nieuwe datazaal. Zodra de verhuizing van bestaande racks naar deze nieuwe datazaal gereed is, starten wij met fase 2, dit is de renovatie van de bestaande datazaal. Uiteindelijk ontstaat er 1 grote datazaal die een verdubbeling oplevert van de huidige capaciteit. Naar verwachting is fase 1 gereed in november 2022 en fase 2 in oktober 2023.

Aandacht voor duurzaamheid
Bij het ontwerp is ook gekeken naar verduurzaming. Zo is voor de verwarming en koeling gekozen voor warmtepompen. Hiermee zet de onderwijsinstelling een belangrijke stap richting het gasloos maken van het gebouw. Ook is rekening gehouden met mogelijkheden op gebied van circulariteit: voor de gevel van het nieuwe installatiepaviljoen wordt gebruikgemaakt van gerecyclede bakstenen en er komen nestkasten voor vogels en vleermuizen in de gevel. 

Ervaring met datacenters
De opdrachtgever heeft voor Equans gekozen omdat wij veel ervaring hebben met het verbouwen van bestaande datacenters. Het is immers een flinke uitdaging om de bestaande installaties in bedrijf te houden tijdens zo een ingrijpende verbouwing. Een ongestoorde bedrijfsvoering tijdens de realisatie is van groot belang bij een datacenter.