PL051990 Srgb A4

FourCare levert nieuw Radboudumc op

06 april 2022

Bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Radboudumc nam op 5 april de sleutel van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen, gebouw A, officieel in ontvangst uit handen van Erwin Kersten, vertegenwoordiger van bouwconsortium FourCare. De bouw, van aanbesteding tot sleuteloverhandiging, heeft ongeveer 5 jaar in beslag genomen. Vanaf nu wordt het gebouw verder ingericht voor ingebruikname in juli. In 2017 werd gestart met de aanbesteding van de nieuwbouw dat deel uitmaakt van een groter plan voor de nieuwe campus waarin zorg, onderwijs en onderzoek duidelijker met elkaar verbonden zijn.  

Bertine Lahuis en Erwin Kersten tekenden het document waarmee het elf verdiepingen tellende nieuwe gebouw met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en winkeltjes en een totale vloeroppervlakte van circa 45.000 m2, officieel werd overgedragen aan het Radboudumc.

René Bleeker, Bouwdirecteur Radboudumc: “Na 3 jaar bouwen wordt ons nieuwe state-of-the-art hoofdgebouw aan ons opgeleverd. Wij zijn blij dat het eindelijk zover is. Samen met onze partners van de bouw, architecten, technisch adviseurs en onze eigen experts hebben we samen toegewerkt naar dit moment: Vandaag gaat het gebouw officieel over in onze handen en kunnen we verder gaan met de inrichting waarna we zo snel mogelijk kunnen inhuizen en onze patiënten en collega’s van deze mooie nieuwe omgeving gebruik kunnen maken. Een prachtige mijlpaal.”

 

Bekijk hier een sneak preview van het gebouw

Partner FourCare

Projectleiders van het Radboudumc hebben 5 jaar intensief samengewerkt met consortium FourCare bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, Equans en Unica. Het bouwproject is gerealiseerd in een vlekkeloze samenwerking tussen de vier partijen. “We hebben complexe installaties gebouwd in een kort tijdsbestek met heel veel uiteenlopende disciplines vanuit vier bedrijven,” vertelt Robert Vlek, projectleider bij FourCare namens Equans. “Tijdens de bouw vormen we een hecht team met de opdrachtgever. We hebben elkaar gedreven om tot het uiterste te gaan, maar altijd in overeenstemming.”

Erwin Kersten, regiodirecteur Van Wijnen Zuid, voegt toe: “Met de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen heeft FourCare, na eerder het Amphia in Breda te hebben gerealiseerd, opnieuw bewezen specialist te zijn in hoogwaardige, complexe ziekenhuis- en utiliteitsbouw.”

Radboudumc Februari Maart 7 (002)

Efficiency door slimme technologieën

Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met EGM architecten, en de uitvoering van het hoofdgebouw voldoen helemaal aan de wensen en eisen die het Radboudumc had gesteld. Zo maakt de nieuwbouw bijvoorbeeld gebruik van intelligente systemen voor real-time monitoring van de locatie van mensen en medische apparatuur, kunnen patiënten zelf via een tablet gordijnen en licht vanuit bed bedienen en is ook aan meer efficiency gedacht voor het verlagen van de werkdruk voor zorgpersoneel door onze smart hospital technologie.

Duurzaamheid

Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc in 2018 al het internationale BREEAM excellent-certificaat, als eerste umc in Nederland. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving dan ook een belangrijke rol want in een prettige en “healing environment” herstellen patiënten sneller.

Naast gezonde gebouwen focust het ziekenhuis ook op duurzaamheid in gebruik van bijvoorbeeld materialen. Zo is het initiatiefnemer van de Groene OK en kreeg een gebruikte brug op de campus een nieuw tweede leven.

Lees meer over onze werkzaamheden voor het Radboudumc