21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Gemeente Helmond kiest voor Equans als werktuigbouwkundig aannemer nieuw stadhuis

10 januari 2022

De opdracht voor het realiseren van alle werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe stadhuis is door de gemeente Helmond gegund aan Equans. Met het project ‘Huis voor de Stad’ kiest Helmond voor één centrale gemeentelijke uitvalsbasis in plaats van de vier versnipperde gemeentelijke locaties die de stad nu kent. Binnen het Huis voor de Stad is Equans verantwoordelijk voor de realisatie van de WKO, warmtepomp, luchtbehandeling, klimaatplafonds en de sprinklerinstallatie.

Het nieuw te bouwen Huis voor de Stad in Helmond wordt een gebouw voor iedereen. Een gebouw dat in de woorden van architect KRAAIJVANGER ‘nieuwe betekenis gaat geven aan het stadhuis’. “Het centrum van de democratie, maar ook voor ontmoeting. Een gebouw dat de huisvesting zal zijn voor de verbinding tussen medewerkers, inwoners en ondernemers.”

Duurzaamheid een vanzelfsprekendheid
Equans is trots dit bijzondere Huis voor de Stad mede te mogen realiseren. “Een gebouw waarbij duurzaamheid een vanzelfsprekendheid is. Dit alles op basis van een ontwerp in lijn met BREAAM-NL en de WELL Building Standard. Certificeringen die staan voor respectievelijk integrale duurzaamheid en een gezonde werkomgeving. Het totale project wordt tot aan oplevering uitgevoerd volgens een integraal BIM-model”, legt Maurice Janssens, directeur commercie projecten bij Equans, uit.

Naast duurzaamheid zijn ook flexibiliteit en multifunctionaliteit belangrijke uitgangspunten in het ontwerp van het nieuwe stadhuis. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld zalen in het nieuwe pand gaan verhuren aan verenigingen en bedrijven zodat zij er bijeenkomsten kunnen organiseren. Hiervoor is in de toekomst zelfs de raadszaal beschikbaar.

Mogelijkheid te krimpen of juist te groeien
Flexibiliteit komt in het nieuwe gebouw nadrukkelijk naar voren doordat in het ontwerp is gekozen voor de mogelijkheid om te krimpen of juist te groeien. Heeft de gemeente in de toekomst minder ruimte nodig dan kunnen bepaalde verdiepingen eenvoudig worden verhuurd. Is er behoefte aan meer ruimte dan kan er een laag bovenop.
Eind oktober zijn de werkzaamheden gestart. De oplevering van het Huis voor de Stad in Helmond staat gepland voor juni 2023.

Equans wil de leiding nemen in duurzame verandering van de zakelijke vastgoedmarkt. We dragen ons steentje bij aan de realisatie van klimaatpositieve gebouwen, schaalbare infrastructuren en duurzame gebiedsoplossingen.

Ontdek meer over onze dienstverlening