DSC05112 (1)

Gemeente Oldambt en Equans zetten unieke stap op weg naar aardgasvrije gebouwen

14 maart 2022

Nederland wil van het aardgas af en de regio Groningen loopt daarin graag voorop. De Groningse gemeente Oldambt en Equans doen dat op een unieke manier: samen gaan ze aan de slag met het verduurzamen en aardgasvrij maken van meer dan 100 gebouwen. Op vrijdag 11 maart ondertekenden beide partijen een overeenkomst. Door een bijzondere manier van inkopen kunnen innovaties in de toekomst worden meegenomen in het project.

Uniek project
Oldambt ligt voor een deel in het Groningse aardbevingsgebied. “Hoe minder aardgas we gebruiken, hoe beter”, zegt wethouder Erich Wünker. “Daarom geven we graag het goede voorbeeld door te beginnen met onze eigen gebouwen. De oorspronkelijke opdracht ging over het aardgasvrij maken van 33 gemeentelijke gebouwen. We hebben maatschappelijke organisaties uit de omgeving gevraagd of ze wilden aansluiten bij de aanbesteding. Daardoor konden we maar liefst 79 openbare gebouwen aan de opdracht toevoegen, zelfs buiten onze gemeentegrenzen. Volgens mij zijn we de eerste gemeente in Nederland die het zo groots aanpakt.”

Bijzondere manier van aanbesteden
Niet alleen het project zelf is uniek. Ook de manier van aanbesteden. De aanbesteding verliep namelijk via Rapid Impact Contracting (RIC). Deze methode focust zich op partnerschap, ervaring en deskundigheid. De gemeente heeft van tevoren geen uitgebreide opdrachtomschrijving gemaakt, maar werkt ná de gunning van de opdracht in samenwerking met Equans per gebouw de best passende oplossingen uit.

Toekomstige innovaties
KplusV is de bedenker van deze bewezen manier van inkopen. Erick Wuestman, adviseur circulair inkopen bij KplusV vertelt: “Binnen de RIC-methode is het mogelijk om ook toekomstige innovaties mee te nemen. Het streven is om, met behoud van comfort, zo snel mogelijk CO2-uitstoot te verminderen en om in 2030 helemaal van het aardgas af te zijn. Mocht er daarbij voor bijvoorbeeld sporthallen nog geen geschikte techniek beschikbaar zijn, dan hebben de experts van Equans tot 2030 de tijd om een passende oplossing te ontwikkelen.”

Wanneer is het eerste gebouw aardgasvrij?
“We gaan binnenkort met meerdere gebouwen aan de slag en rekenen erop nog dit jaar resultaten te boeken. Op ludieke wijze zullen we dan de eerste gasmeters buiten bedrijf stellen”, vertelt Kristiaan Blokzijl van Equans. “De voortgang van dit traject delen we regelmatig via de kanalen van de betrokken partijen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit overleg? Neem dan contact op met Kristiaan. Hij kent alle ins en outs. 

Neem contact op: