Equans Bunge 7183 Ebbes

Meer dan vijftig ton zware meeldroger voor grote sojaverwerker

14 november 2022

Binnen een jaar heeft Equans voor een grote fabriek in Amsterdam waar sojabonen worden verwerkt een compleet nieuwe meeldroger ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd.  Eind oktober werd de enorme drooginstallatie vanuit de shop voor apparatenbouw van Equans in Zaandam naar Amsterdam vervoerd en daar in de fabriek geplaatst en gebruiksklaar gemaakt.

De nieuwe meeldroger met een lengte van dertien meter, een diameter van drie meter en een gewicht van ruim vijftig ton vervangt zijn meer dan dertig jaar oude voorganger. Dat was na al die jaren nodig.

“Toen we als Equans de opdracht kregen, zijn we meteen aan de slag gegaan met een aantal verbeteringen om het onderhoud aan de nieuwe meeldroger tot een minimum te beperken”, licht John van Huis, projectleider namens Equans, toe. “Ook hebben we de trommel van de nieuwe droger helemaal goed geïsoleerd. Een verbetering als het gaat om de energie-efficiëntie. In het geval van de oude droger was de isolatie de laatste jaren namelijk niet meer optimaal.”

Equans Bunge 4156 Ebbes

Enorme capaciteit

De nieuwe meeldroger zorgt ervoor dat het vochtgehalte in sojameel, een belangrijk bestanddeel voor de producten die in de fabriek worden gemaakt, naar beneden wordt gebracht van zo’n twintig naar veertien procent. Dat gebeurt met in totaal meer dan honderdtwintig 4 inch stoompijpen van elk twaalf meter lang.

Door de pijpen gaat stoom met een temperatuur van honderdnegentig graden Celsius. De installatie verwerkt op die manier zo’n 56 ton sojameel per uur. Vervolgens kan het sojameel worden gebruikt in producten als tofu, tempeh en bijvoorbeeld sojadrinks.

De nieuwe installatie valt onder de Lloyds, tegenwoordig LRQA, categorie IV PED-veiligheidsrichtlijn voor drukapparatuur. “Deze zwaarste categorie betekent dat er vanuit Lloyds extra controles en inspecties zijn”, legt Van Huis uit. “Onze engineers hebben met hulp van onze afdeling Quality Control dit goedkeuringsproces van A tot Z begeleid.”

Jarenlange samenwerking

Equans werkt al ruim twintig jaar voor deze opdrachtgever. Waarbij de focus ligt op het mechanisch onderhoud aan de roterende trommels binnen de fabriek. Een jarenlange samenwerking op basis waarvan Equans de opdracht om de nieuwe meeldroger te realiseren, kreeg.

Hierbij speelde ook de bewezen kwaliteit die Equans levert als het gaat om het doorvoeren van verbeteringen aan technische installaties een belangrijke rol.

Ook interessant

Het hijsen van de vlag, met v.l.n.r. Arjan Sixma, Directeur Operatie Noord-Nederland bij Equans, Ate van der Zee, Voorzitter RvB UMCG, Geert Klein Lebbink, Adjunct-directeur bij Trebbe Bouw en John Ottens, Directeur Integrale Projecten regio Noord bij BAM Bouw en Techniek © foto Digna ten Napel

FourCare levert nieuw Radboudumc op

Equans maakt stappen in de digitalisering van maintenance samen met PlanRadar