Infrastructure Artikel Nachtrust

Nachtrust as a service: hoe richt je je IT infrastructuur goed in?

13 december 2022

Lig jij wel eens wakker van een mogelijke hack van je bedrijfsdata? Of loopt je huidige IT infrastructuur tegen zijn grenzen aan? Niet zo gek, want digitaal werken ontwikkelt zich razendsnel en steeds meer apparaten racen mee op de ‘digitale snelweg’. Bovendien zijn organisaties steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Dit heeft grote impact op je continuïteit. Dit samen kan ervoor zorgen voor een slechte nachtrust. Maar door de samenhang te zoeken tussen beleving van de gebruiker en de technische inrichting kom je heel ver.

Veelvoorkomende kopzorgen

Sander Wolfs, verantwoordelijk voor infrastructure diensten binnen Equans Digital business unit Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID), schetst een aantal belangrijkste zorgen van IT teams:

  • Automatiseren van processen: hoe richt je dit goed en veilig in? De huidige beleving van de gebruiker is dat IT makkelijk te consumeren is. Thuis werkt het meteen en eenvoudig. Maar voor de beheerder is het vaak complex werk wat ook nog snel uitgevoerd moet worden. Of de eindgebruiker gaat er van uit dat hij het zelf kan doen. Concreet betekent dit dat je zoveel mogelijk van de standaard dienstverlening moet automatiseren. Dit scheelt in doorlooptijd, inspanning en komt de beleving van de gebruiker ten goede.

  • De stap naar de public cloud: hoe borg je dat de basisvoorzieningen (connectiviteit, beveiliging en resources) volgens de bedrijfsrichtlijnen zijn doorgevoerd? Hier lijkt alles makkelijk te kunnen en snel te implementeren. Maar schijn bedriegt. Creëer eerst een omgeving in de cloud waarin alle voorzieningen conform beleid en best practices zijn ingericht. Daarna kan er gebouwd worden aan de nieuwe functionaliteiten.
  • Smart buildings met gebouwbeheersystemen en een toename van apparatuur die met het netwerk verbonden is. Er is geen enkel gebouw of installatie terug te vinden waar geen IT in zit. Gebruikers zijn vanuit thuis gewend dat alles op afstand bereikbaar is en functionaliteiten via een app bereikbaar zijn. Een aandachtspunt hierbij is dat deze functionaliteiten echter alleen beschikbaar dienen te zijn voor de eigen gebruikers en niet voor de rest van de wereld. Daarnaast vragen deze systemen een hoge beschikbaarheid. Hoger dan de gemiddelde netwerkomgeving wellicht kan bieden.

  • Verouderde software en het continu updaten van je systemen. Om te voorkomen dat systemen gehackt worden of niet meer beschikbaar zijn, dienen deze systemen up-to-date te zijn. Het is niet moeilijker dan het updaten van je telefoon, er moet nagedacht worden over de impact tijdens de update, de benodigde expertise en de fallback scenario’s. Heb je alle contactgegevens van de ondersteunende partijen bij de hand? Zijn er supportcontracten beschikbaar? Richt dit in om uitval te voorkomen.
Infrastructure Services Detail

En nu?

Om deze zorgen te verkleinen is het essentieel dat de gebruiker en de IT afdeling in verbinding blijven met elkaar. Hier vind je aantal tips voor een goede inrichting van je IT infrastructuur en beveiliging:

  • Als eerste en belangrijkste punt: bepaal je strategie. Wat zijn je behoeften voor de komende jaren en wat wil je uitbesteden of zelf managen?
  • Neem specialisten in de arm. Het is niet altijd mogelijk om specialistische kennis van een digitale infrastructuur in huis te hebben, zeker niet in de huidige tijd.
  • Stel een handelingsplan op voor het geval dat je wordt getroffen door een hack of uitval van je systemen. Wat zijn je kritische processen? En wat zijn de risico’s als je bedrijf platligt? Heb je bepaalde onderdelen (zoals een vervangende router) op voorraad?
  • Laat een ethische hacker op zoek gaan naar kwetsbaarheden in je systemen en infrastructuur. Ook een kwetsbaarhedenscan kan waardevolle inzichten opleveren.

Vertaling business naar IT

Een goede en veilige IT-infrastructuur kan nachtrust bevorderen. Maar hoe geef je schaalbare continuïteit vorm?  Een betrouwbare en sterke IT-infrastructuur is de basis van elk bedrijf, en continuïteit is een must. Een goede netwerkverbinding zorgt ervoor dat jij als onderneming kan groeien. Wij denken met je mee als het gaat om advies, implementatie en optimalisatie. Zo blijf jij altijd verbonden.

Meer informatie over infrastructure oplossingen

Meer weten?

Wil je een veilige en betrouwbare IT-omgeving? Neem contact op voor meer informatie. We staan klaar om je te helpen! 

Meer informatie over onze Infrastructure oplossingen

Václav Volf

Salesmanager Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID)

Neem contact op:

Václav Volf

Salesmanager Cybersecurity, Infrastructure en Datacenter (CID)