21057 ENG PROJECTFILM LEIMUIDERBRUG 210624.00 01 48 21.Still007

Nieuwe power in het 'hart' van Amphia

27 oktober 2021

Vanaf half oktober is de voorbereiding voor een bijzondere operatie in het Amphia Ziekenhuis gestart. De hoofdverdeelinrichting wordt vernieuwd, zodat het ziekenhuis weer is voorzien van een vernieuwde installatie voor de komende jaren. Mario Hemelaar, projectleider bij Equans, vertelt over de werkzaamheden.

De 10 meter lange ‘meterkast’, waar meer dan een kwart van het ziekenhuis op aangesloten zit, wordt voorbereid, geplaatst en aangesloten. Mario: “Er moeten ongeveer 55 oude kabels van de bestaande hoofdverdeler naar de nieuwe situatie omgelegd worden. Door een tijdelijke situatie te creëren willen we de overgangstijd voor de afdelingen zo kort mogelijk houden met zo min mogelijk verstoring in het ziekenhuis.”

Klaar voor de toekomst
Vanuit Equans helpen we onze klanten om de industriële, digitale en energietransities bij te kunnen blijven benen. Samen met klant of samenwerkingspartner zijn we dagelijks bezig met het verduurzamen en moderniseren van onze leefomgevingen. Amphia heeft al grote stappen gezet in het verduurzamen van het ziekenhuis. Mario Hemelaar: “De ambities van Amphia sluiten naadloos aan op de ambities van Equans: we willen constant blijven verbeteren. Het bestaande gebouw wordt gerenoveerd, maar als onderdeel van het onderhoudsplan worden stap voor stap oude of niet leverbare onderdelen van het gebouw vervangen of aangepast. Dat gaat soms om zeer uitdagende werkzaamheden, omdat patiënten en zorgverleners er absoluut geen hinder van mogen ondervinden.”

Driedubbele back-up
Mario Hemelaar vertelt hoe hij en zijn team dit aanpakken: “Het plan is om de nieuwe hoofdverdeler aan te sluiten op een tijdelijk noodstroomaggregaat, zodat we spanning hebben en houden op de hoofdverdeler. In een tijdsbestek van twee weken zetten we één voor één alle kabels over naar de nieuwe situatie. Dit gebeurt in goed overleg en voornamelijk in de nacht of in de ochtend: op die manier is er minimale overlast als de afdelingen tijdelijk even zonder spanning zitten. Op de afdelingen wordt tevens voor een noodoplossing gezorgd.”

Deze operatie staat gepland vanaf half januari 2022. Amphia geeft op gezette tijden een ‘go’ wanneer per afdeling de bekabeling vervangen mag worden. Een uitdaging voor Mario en zijn collega’s, maar ook hiervoor kan Amphia op ons rekenen.

Meer weten over onze dienstverlening

Samen bouwen aan de zorg van de toekomst

De renovatie van de bestaande bouw is een ingrijpende operatie. Verbouwen in een omgeving, waar dagelijks patiënten aanwezig zijn of langs komen voor een poliklinische behandeling of afspraak, vraagt van een team om geruisloos en onzichtbaar door het ziekenhuis te bewegen en opereren.

Amphia Ziekenhuis Nieuwbouw 2 2019

Relevant nieuws

FourCare levert nieuw Radboudumc op

Equans maakt stappen in de digitalisering van maintenance samen met PlanRadar