In Aarle-Rixtel verschijnt een immens zonnepark op het terrein van Waterschap Aa & Maas. Het gebruik van zonne-energie is een volgende stap naar een energieneutraal waterschap in 2030. Equans is hier verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van de zonnepanelen, de inkoop, realisatie en het werktuigbouwkundige onderhoud in het eerste jaar. Bij dit project gaat bijzondere aandacht uit naar de omliggende flora en fauna.
Vanuit Equans was er door de ambitieuze duurzaamheidsplannen van het waterschap direct een match. Alle waterschappen moeten in 2030 de energie die zij verbruiken zelf opwekken. Daarom legt Aa en Maas op zeven locaties in Oost-Brabant zonnepanelen aan. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) zoals deze vreet energie door o.a. bacteriekweek voor het waterzuiveringsproces en door een toename aan medicijn- en drugsresten in water. Duurzaamheid komt ook terug in de groene omgeving. De bomen die plaats moesten maken voor de zonnepanelen worden door het waterschap teruggeplaatst in de omgeving van de zuivering. Ook geven de lichtdoorlatende panelen (Bi-facial) ruimte voor begroeiing doordat ze hoger boven de grond geplaatst zijn.
De 9.000 zonnepanelen verdeeld over drie grote velden moeten de helft van het energieverbruik van de RWZI op jaarbasis opwekken. Een inschatting van de capaciteit en het benodigde vermogen werd in de opdracht meegegeven door het waterschap. Vanuit Equans is vervolgens in kaart gebracht hoe dit via zonne-energie kan worden opgewekt.
Een gedeelte van de panelen wordt geplaatst op een slibheuvel, waarvoor onze technische expertise goed van pas komt. “Hier werken we met speciaal ontworpen betonnen constructies die de lichtdoorlatende panelen dragen. In verband met een beschermde omgevingsvergunning en verontreinigde grond kunnen we niet zomaar schroefpalen in de grond zetten”, licht projectleider Evie Beckers toe. Bekijk deze video over de opbouw van het zonnepark.
Een bijzondere eis in de aanbesteding was dat een ecoloog meekeek naar de plannen en de exacte locatie van het zonnepark. Met wildcamera’s zijn de dieren op het terrein in beeld gebracht. Dit project bevindt zich namelijk in het leefgebied van een das en verschillende broedvogels. Om de das en zijn burcht te beschermen, is de planning van de werkzaamheden hierop aangepast. Zodra de schemering invalt en dit nachtdier actief wordt, liggen de werkzaamheden stil. Ook wordt de installatie in zo’n kort mogelijke tijd gereed gemaakt. Vanaf eind november mag de das niet meer gestoord worden.
De transformatoren worden eind december 2021 geleverd, waarna de installatie na een aantal tests in gebruik zal worden genomen.